A Szentszék megfosztotta klerikusi állapotától Milingo érseket

2009. december 18. péntek, 10:58

A Szentszék december 17-i közleménye arról tájékoztat, hogy az egyház már évek óta nagy szenvedéssel kíséri a volt lusakai érsek, a 79 éves Emmanuel Milingo magatartásával kapcsolatba hozható eseményeket. Az egyház eddig olyan megoldásokat keresett, amelyek megengedték volna, hogy a zambiai főpásztor továbbra is gyakorolhassa püspöki szolgálatát, ezek a lehetőségek azonban kimerültek.

Lusaka volt érseke, akit 1969-ben nevezett ki VI. Pál pápa, 2001-ben házasságkötést kísérelt meg egy Maria Sung nevű hölggyel, ezért felfüggesztették (a „frigyet”  az Egyesítő Egyházat vezető Sun Myung Moon tiszteletes áldotta meg,  aki tömegesküvőiről vált hírhedté). Később Milingo a papi nőtlenség eltörlését hirdető csoportok vezetőjévé vált. A nyugalmazott érsek sorozatosan szerepelt a médiában, nyíltan lázadva a Szentszék többszöri figyelmeztetése ellen.  Emellett megalapította a Married Priests Now (Házas Papokat Most!) szervezetet, amelynek célja, hogy a több mint százezer házas papot újraintegrálja az egyházba.

2006. szeptember 24-én, Washingtonban Milingo négy házas férfit szentelt püspökké pápai megbízás nélkül, az év decemberében pedig további négy házas férfit szentelt pappá. Ezért magára vonta a „latae sententiae” (Egyházi Törvénykönyv 1382. §), azaz az önmagától beálló kiközösítés mai napig érvényes büntetését, az erről szóló döntést a Szentszék 2006. szeptember 26-án hozta nyilvánosságra. Sajnos Milingo nem mutatta a megbánás semmilyen jelét, hanem jogtalanul tovább folytatta püspöki hivatalának gyakorlását, az elmúlt hónapokban pedig ismét püspököket szentelt.

Az Apostoli Szentszék ezért arra kényszerült, hogy az Egyházi Törvénykönyv 292-es kánonja alapján megfossza klerikusi állapotától Milingo érseket. Ez az alábbi következményekkel jár: elveszíti a klerikusi állapottal járó jogokat és kötelezettségeket, kivéve a nőtlenségi kötelezettséget; tilos gyakorolnia a rendi hatalmat, kivéve a 976. kánon rendelkezését, amely kimondja, hogy minden pap, még ha nem rendelkezik is gyóntatási felhatalmazással, érvényesen feloldozhat életveszélyben lévő gyónót. Ezenfelül a büntetés megfosztja Milingót minden hivatalától és bármiféle megbízatásától, továbbá tilos számára az egyházi öltözék viselete. Ebből következik, hogy törvénytelen a hívek részvétele azokon a szertartásokon, amelyeket Milingo esetlegesen a jövőben bemutat.

A közlemény hangsúlyozza, hogy egy püspök klerikusi állapottól való megfosztása teljesen rendkívüli. A Szentszék azért kényszerült erre a lépésre, mert a pápai megbízás nélküli püspökszentelések sorozata súlyos következményeket von maga után az egyházi közösségre nézve. Az egyház azonban továbbra is reménykedik a volt főpásztor jó útra térésében.

A Milingo által a közelmúltban szentelt személyekre szintén vonatkozik az önmagától beálló kiközösítés, mivel a szertartásra pápai megbízás nélkül került sor. Az egyház reménykedik megtérésükben. Azonban továbbra sem ismeri el ezeket a szenteléseket, és az állítólagos püspökök kánoni állapota ma is az, ami a szentelést megelőzően volt.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek