Szentszéki közlemény az írországi apostoli vizitációról

2010. június 1. kedd, 10:46

A Szentszék május 31-én közleményben tájékoztatott az ősszel elkezdődő írországi apostoli vizitációról.

A Szentszék ezáltal kívánja segíteni a püspököket, papokat, szerzeteseket és világi híveket, hogy megfelelő módon nézzenek szembe azzal a helyzettel, amely a papok és szerzetesek kiskorúak ellen elkövetett visszaélések következtében alakult ki. Az apostoli vizitáció célja továbbá a helyi egyház spirituális és erkölcsi megújulásának elősegítése.

Az apostoli vizitátorok tanulmányozzák a visszaélések kezelését, az áldozatok megfelelő támogatását, ellenőrzik, hogy hatékonyak-e a visszaélések megelőzésére hozott intézkedések. Ezek megtalálhatók a „Sacramentorum sanctitatis tutela” kezdetű Motu proprio-ban, valamint az írországi katolikus részegyház által közzétett gyermekvédelmi okmányban, amely meghatározza a védelem, illetve megelőzés normáit és irányelveit. A vizitáció a következő négy egyházmegyében kezdődik: Armagh, Dublin, Cashel és Emly, valamint Tuam. Ezt követően kiterjed majd más egyházmegyékre is.

A Szentatya által kinevezett vizitátorok a következő személyek: Murphy O’Connor bíboros, Westminster nyugalmazott érseke, Sean Patrick O’Malley bíboros, Boston érseke, Thomas Christopher Collins torontói érsek, valamint Terrence Thomas Prendergast, Ottawa érseke. A Katolikus Nevelés Kongregációja egybehangolja az írországi szemináriumok és a római Pápai Ír Kollégium vizitációját. Ezzel a feladattal a pápa Timothy Dolan New York-i érseket bízta meg.

A Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációja két szakaszban bonyolítja le a szerzetesi központok vizitációját. Mindenekelőtt kérdőívet küld szét Írország minden szerzetesi intézményébe, hogy jobban megismerkedjen az ottani helyzettel. A férfi és női intézményekben ezután végeznek vizitációt férfi- illetve női szerzetesek – olvasható a szentszéki közleményben.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.ireland-map.co.uk


 

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő