Szentszéki küldöttség adta át tegnap II. Alekszij ortodox pátriárkának a kazáni Szűzanya kegyképét

Hazai – 2004. augusztus 30., hétfő | 9:34

Moszkva: Augusztus 27-én pénteken este katonai különgépen érkezett meg Moszkvába a kazáni Szűzanya vatikáni tulajdonban lévő kegyképe, amelyet most II. János Pál pápa II. Alekszij pátriárkának ajándékozott. A moszkvai repülőtéren az ortodox pátriárkátus képviselői fogadták a szentszéki küldöttség tagjait, akiket a pátriárka saját rezidenciáján látott vendégül. A vatikáni küldöttség, amelyet Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Pápai Tanácsának elnöke vezet, a kegyképet szombaton délelőtt adta át háromórás ünnepi szertartás keretében a Kreml Mária székesegyházában II. Alekszij, Moszkva és minden oroszok pátriárkájának.
A szentatya levele II. Alekszij pátriárkához
A kazáni Istenanya kegyképének Oroszországba való visszatérése alkalmából II. János Pál pápa levélben köszöntötte II. Alekszij ortodox pátriárkát.
„Az Orosz Ortodox Egyház és az orosz nép által a múlt században átélt szenvedések után a történelem Urának akaratából a mai napon közös örömben és reménységben részesülünk azáltal, hogy a kazáni Istenanya ikonja visszatér szülőföldjére.” E bevezető sorok után a szentatya örömét fejezi ki, hogy a pátriárka fogadja a Walter Kasper és Theodore Edgar McCarrick bíborosok által vezetett küldöttséget, amely átadja ezt az oroszországi kereszténység történetéhez oly szorosan kacsolódó szent ikont. Az isteni Gondviselés kifürkészhetetlen akaratából Isten Anyjának ez a „Kazanskaya” néven ismert kegyképe maga köré gyűjtötte nem csak az ortodox híveket, hanem a világ más részein élő katolikus testvéreiket is. „A közelmúltban az isteni Gondviselés akaratából az orosz egyház és nép visszakapta szabadságát, miután leomlott az Európa keleti és nyugati részét elválasztó fal. A keresztények sajnálatos jelenlegi megosztottsága ellenére is, ez a kegykép mindazok egységét jelképezi, akik követik Isten egyszülött Fiát és Aki felé ez a kegykép vezet minket. Róma püspöke sokat imádkozott ez előtt az ikon előtt annak a napnak az eljöttéért, amikor mi mindannyian egyek leszünk és együtt hirdetjük a világnak, egyetlen hangon és látható közösségben, az egy Úr üdvösségét és győzelmét a gonoszság és minden olyan ellenséges erő fölött, amely megkárosítja hitünket és az egység melletti tanúbizonyságunkat” – írja a szentatya.
Levelét a pápa így folytatja: „Kedves Testvérem, a mai napon csatlakozom az orosz ortodox egyház püspökei, papjai, szerzetesei és az Oroszországban élő hívő nép imáihoz. Ebbe az imádságba bekapcsolódnak a katolikus egyház gyermekei is, akik mélyen tisztelik Isten Szent Anyját. Vezessen el ez a kegykép bennünket az Evangélium ösvényén Krisztushoz, védelmezve azt a népet, amelyhez most visszatért, az egész emberiséggel együtt. Isten Szent Anyja fordítsa anyai tekintetét korunk emberi felé és segítsen minden hívő embert, hogy megmaradjon Isten útjain és hirdesse Jézus Krisztust, aki az Út, az Igazság és az Élet. A mai napon bizalommal imádkozunk a Legszentebb Szűzhöz, mert tudjuk, hogy ő kieszközli majd számunkra és minden nemzet számára a béke ajándékát.”
A pápa II. Alekszij Moszkva és minden oroszok pátriárkájához intézett levelét ezekkel a szavakkal zárja: „Õszentsége, a szeretet érzelmeivel, a ma ünnepelt esemény örömében és Isten Szent Anyjára emelt tekintettel a Mi Urunk nevében testvéri békecsókot váltok Önnel.” VR/MK