A szentszéki szóvivő nyilatkozata a Jorge Mario Bergoglio elleni vádakról

2013. március 16. szombat, 12:17

P. Federico Lombardi a péntek délutáni sajtótájékoztató alkalmával kijelentette: a Bergoglio elleni kampány jól ismert és már néhány évvel ezelőttre nyúlik vissza. Alkalmanként hazug és hírnévrontó kampányokra specializálódott publikációk hangoztatják. Ennek a kampánynak és a Jorge Mario Bergoglio elleni más vádaknak az egyházellenes jellege jól ismert és nyilvánvaló.

A vád arra az időszakra utal, amikor Bergoglio nem volt még püspök, hanem az argentin jezsuiták elöljárójaként folytatott szolgálatot. A vád két paphoz, egy német és magyar jezsuitához kötődik, akiket annak idején elraboltak és akiket a vád szerint ő nem védett meg. Konkrét és hihető vádat sohasem fogalmaztak meg ellene. Az argentin igazságszolgáltatás egyszer kihallgatta mint a tényeket ismerő személyt, de soha semmivel nem vádolta meg. Bergoglio dokumentált formában tagadta a vádakat.

Ugyanakkor számos nyilatkozat áll rendelkezésre, amely azt mutatja, hogy Bergoglio sok személyt megvédett a katonai diktatúra idején. Ismert Bergoglio szerepe is, aki miután püspök lett, előmozdította az Egyház bocsánatkérését Argentínában azért, hogy nem tett eleget a diktatúra idején. A vádak a diktatúra időszakának társadalmi-szociológiai elemzését használják fel, amelyet évek óta egyházellenes baloldali elemek készítettek azzal a céllal, hogy támadják az Egyházat. Ezeket határozottan el kell utasítani – fogalmazott a szentszéki szóvivő.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek