Szeretetből szenvedni

Könyvbemutató Zalaegeszegen

2007. november 10., szombat | 17:22

A zalaegerszeg-kertvárosi templomban november 8-án, az esti szentmise után Kapiller Ferenc mutatta be Kováts Ferenc gencsapáti káplánról szóló könyvét. A könyvbemutatón a hívek mellett részt vettek a civil és politikai szervezetek képviselői, a családtagok és egykori iskolatársak.

A mártírsorsú káplán élete Zalaegerszegen indult, és földi szakasza szintén itt fejeződött be. Kováts Ferenc Jézus Krisztushoz és egyházához mindvégig hűséges áldozópap volt. Hitvalló élete, jellemének szilárdsága dühítette az egyház- és emberellenes diktatúra embereit. Az elszenvedett súlyos fizikai bántalmazások hozzájárultak 26 éves korában bekövetkezett halálához.

„Kováts Ferenc gencsapáti káplán története a XX. század ötvenes éveinek magyar életébe világít bele, a korabeli egyházellenes poiltika machinációit, a papi hivatás nehézségeit, a vallás gyakorlásának megnehezített viszonyait, sőt a gyakorta üldözött hívek korabeli világát is megismerhetjük. A könyv nagyobbik része annak a lelki naplónak az idézése, melyet ő írt teológusként az ötvenes évek elején, illetve azoknak a prédikációknak a szemelvényei, amelyeket 1956 és 1958 között mondott híveinek ’áldozópapként’, ahogy önmagát nevezte" – olvasható a könyv előszavában.

A könyvbemutató kezdetén Bodorkós Imre káplán a tanúságtétel teológiai hátteréről szólt. Utalt II. János Pál pápa Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelére is: a helyi egyházaknak őrizniük és ápolniuk kell a tanúságtevők emlékét. Az atya két korabeli, eddig nem ismert dokumentumot is bemutatott a szerzőnek és a hallgatóságnak. Ezután Gyurácz Ferenc szólt a könyv kiadásának vonatkozásairól, majd a szerző, Kapiller Ferenc mutatta be művét, ismertetve a leendő olvasókkal a mű lelki hátterét.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 25.

Mai evangélium – 2019. május 25.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,18–21

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle