Szeretetből szenvedni

Könyvbemutató Zalaegeszegen

2007. november 10. , szombat | 17:22

A zalaegerszeg-kertvárosi templomban november 8-án, az esti szentmise után Kapiller Ferenc mutatta be Kováts Ferenc gencsapáti káplánról szóló könyvét. A könyvbemutatón a hívek mellett részt vettek a civil és politikai szervezetek képviselői, a családtagok és egykori iskolatársak.

A mártírsorsú káplán élete Zalaegerszegen indult, és földi szakasza szintén itt fejeződött be. Kováts Ferenc Jézus Krisztushoz és egyházához mindvégig hűséges áldozópap volt. Hitvalló élete, jellemének szilárdsága dühítette az egyház- és emberellenes diktatúra embereit. Az elszenvedett súlyos fizikai bántalmazások hozzájárultak 26 éves korában bekövetkezett halálához.

„Kováts Ferenc gencsapáti káplán története a XX. század ötvenes éveinek magyar életébe világít bele, a korabeli egyházellenes poiltika machinációit, a papi hivatás nehézségeit, a vallás gyakorlásának megnehezített viszonyait, sőt a gyakorta üldözött hívek korabeli világát is megismerhetjük. A könyv nagyobbik része annak a lelki naplónak az idézése, melyet ő írt teológusként az ötvenes évek elején, illetve azoknak a prédikációknak a szemelvényei, amelyeket 1956 és 1958 között mondott híveinek ’áldozópapként’, ahogy önmagát nevezte" – olvasható a könyv előszavában.

A könyvbemutató kezdetén Bodorkós Imre káplán a tanúságtétel teológiai hátteréről szólt. Utalt II. János Pál pápa Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelére is: a helyi egyházaknak őrizniük és ápolniuk kell a tanúságtevők emlékét. Az atya két korabeli, eddig nem ismert dokumentumot is bemutatott a szerzőnek és a hallgatóságnak. Ezután Gyurácz Ferenc szólt a könyv kiadásának vonatkozásairól, majd a szerző, Kapiller Ferenc mutatta be művét, ismertetve a leendő olvasókkal a mű lelki hátterét.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd