A szexuális visszaéléseket elkövető papok zöme nem pedofil, hanem homoszexuális

Kitekintő – 2010. július 24., szombat | 9:41

Az adatok nem támasztják alá azt az állítást, hogy pedofil-válság lenne az egyházban – írja a Washington Post honlapján Bill Donohue, az amerikai Katolikus Liga elnöke. A probléma sokkal inkább a homoszexualitás, mint a pedofília – mutat rá a cikkíró.

A Katolikus Liga elnöke számos tudományos kutatási eredményt számba véve rámutat: a gyermekeket molesztálók között kiugró számban szerepelnek homoszexuálisok, ami a statisztikákból is egyértelmű. Donohue azt írja: a legtöbb homoszexuális irányultságú pap nem molesztál gyermekeket, de a gyermekeket molesztáló papok túlnyomó többsége  homoszexuális. Donohue felidézte Roderick MacLeish Jr kutatásait a Bostoni Egyházmegyében elkövetett szexuális visszaélésekkel kapcsolatban, melyek szerint a négyszáz sértett 90 százaléka a pubertáson már túlesett fiú volt.

Donohue ugyancsak idézi Robert S. Bennettnek, a National Review Board vezetőjének 2004-es jelentését, mely szerint számos homoszexuális pap példamutató életet él cölibátusban, ugyanakkor a papok által elkövetett szexuális visszaélések 80 százaléka homoszexuális természetű volt. Leslie Lothstein pszichológus pedig, aki dolgozott visszaéléseket elkövető papokkal, rámutatott, hogy közöttük csak kevesen igazi pedofilok.

Richard Fitzgibbons, visszaéléseket elkövető papokkal dolgozó pszichiáter is leszögezte, hogy nincs kapcsolat a cölibátus és a pedofília közt. Ezt a nézetét pedig állítása szerint a szakma számos képviselője vallja. Sokkal inkább van viszont összefüggés a pedofília és a homoszexualitás közt. Mint azt a pszichiáter leszögezte: páciensei közül minden papnak, aki szexuálisan molesztált gyermekeket,  korábban volt homoszexuális viszonya felnőttel.

Egy amerikai tanulmány (K. Freund - R. I. Watson: The Proportions of Heterosexual and Homosexual Pedophiles Among Sex Offenders Against Children - An Exploratory Study, Journal of Sex and Marital Therapy 18) szerint homoszexuálisok körében háromszor nagyobb a hajlam a pedofíliára, és jóval nagyobb a hajlam a visszaeső magatartásra, mint a heteroszexuálisoknál.

Fontos ugyanakkor leszögezni, írja Donohue, hogy a legtöbb homoszexuális irányultságú pap nem követett el visszaéléseket, és a homoszexualitás még nem tesz senkit automatikusan molesztálóvá. Viszont a Vatikán helyesen tette, hogy 2005-ben megszigoríttatta a szemináriumi felvételit, kifejezetten megtiltván homoszexuálisok felvételét.

Magyar Kurír