A szinódusi atyák felhívása Mali békéjéért

2012. október 16., kedd | 10:31

Miközben az Európai Unió aggodalmát fejezi ki és katonai akciót tervez a nyugat-afrikai országban kialakult súlyos helyzet megoldására, addig a Vatikánban zajló püspöki szinódus tagjai együtt imádkoznak a térség békéjéért.

– Országunkban valóban drámai helyzetet élünk át. 1992 óta egészen máig békés és nyugodalmas időket élhettünk meg, viszont 2012 januárja óta részesei vagyunk egy iszlám támadásnak az ország északi részén – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Jean-Baptiste Tiama főpásztor, Mali püspöki konferenciájának elnöke. – A muzulmán szélsőségesek mára Mali kétharmad részét uralják és az iszlám törvények betartására köteleznek. Ez nagyon káros a más vallású hívek és a világiak számára. A hadseregnek nincs elég ereje a helyzet megfékezésére. A világ segítségére van szükségünk, azon belül is az ENSZ támogatására.

Hozzátette: az Egyház mindig az emberek szolgálatában állt és áll ma is. „Szociális intézményeink által igyekszünk minél inkább segítséget nyújtani, elsősorban is a Karitász által, amely valóban sokat tesz az ország fejlődése érdekében.” A malii lakosságnak 2,5 százaléka keresztény, akiknek száma, ha lassan is, de növekszik. „Minden évben újakat keresztelünk, ami nagy örömet jelent számunkra, ugyanis ez annak a jele, hogy továbbra is vannak emberek, akik befogadják Krisztus üzenetét és megtérnek” – mondta a püspök.

Maliban tavasszal óta folynak a küzdelmek az északi részből külön államot alakítáni vágyók és a hadsereg, valamint az iszlamisták közt.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
isten-hatar-tuloldalan-var-gorfol-tibor-irasa-jean-vanier-halalara
Isten a határ túloldalán vár – Görföl Tibor írása Jean Vanier halálára

Mi történik, amikor meghalunk? „Azt hiszem, nyugovóra térünk. Majd felébredünk, és fény vesz körül minket... Hirtelen megpillantunk egy arcot. Találkozunk valakivel. Nem válunk eggyé, de kapcsolatban vagyunk. Egyszer csak ráébredünk, hogy ez a személy szeret minket.”

2019. május 19., vasárnap
ferenc-papa-jezus-szeretetevel-azokat-is-szeretni-tudjuk-akik-bantottak-bennunket
Ferenc pápa: Jézus szeretetével azokat is szeretni tudjuk, akik bántottak bennünket!

Május 19-én a vasárnapi evangélium alapján a Szentatya Jézus új parancsának értelméről elmélkedett a déli Mária-ima elimádkozását megelőzően.

2019. május 19., vasárnap