Szíria: a damaszkuszi görög-melkita pátriárka felszólítása a párbeszédre és a kiengesztelődésre

Kitekintő – 2012. július 20., péntek | 9:27

Miközben Szíriában a helyzet egyre súlyosbodik, a polgárháború folytatódik, miközben az erőszak egyre inkább eluralkodik, szükséges a párbeszédre és a kiengesztelődésre is erőt fordítani – szögezi le III. Gregoriosz Laham damaszkuszi görög-melkita pátriárka a Fides missziós hírügynökségnek küldött jegyzékében.

A szíriai nép képes lenne megoldást találni a kialakult helyzetre egymás kölcsönös megsegítése, a szeretet és megbocsátás által – fogalmazza meg a főpásztor levelében, majd felhívást intéz a békére, a kiengesztelődésre és a párbeszédre. Ez az egyik legritkábban használt nyelvezet, amelyet sajnos sokan nem akarnak megérteni – írja a pátriárka. A keresztények, akikre a béke evangéliumát bízták, a kiengesztelődés elősegítésére kaptak meghívást.

A szíriai válságot elemezve kifejti: ma a legnagyobb veszélyt az anarchia, a biztonság hiánya és a fegyverek beáramlása okozza. Az erőszak erőszakot szül, amely az állampolgárokhoz is eljut. Ebben a helyzetben a keresztények ugyanazoknak a veszélyeknek vannak kitéve: visszaélések, zsarolások, kihasználás és emberrablás áldozatai. Ennek ellenére azonban nincs konfliktus keresztények és muzulmánok között, nincs keresztényüldözés – magyarázta III. Gregoriosz Laham.

A negatív tényezők között az idegen erők, az arabok és a nyugati hatalmak beavatkozását jelölte meg, amelyek fegyvereket és pénzt hoznak Szíriába, valamint egyoldalú hírközlést folytatnak. Ez a beavatkozás rombolja a nemzeti egységet, kártékony az ellenzék számára, továbbá gyengíti a mérsékelt megoldásra törekvők hangját.

Az egyházak hozzáállásával kapcsolatban a pátriárka elmondta: a Szíriában jelenlévő katolikus egyházak felemelték hangjukat a reformok, a szabadság, a demokrácia, a korrupció elleni küzdelem, a fejlődés elősegítése és a szólásszabadság érdekében. „Ma arra szólítunk, hogy vessenek véget az öldöklésnek és a pusztításnak, amelyek sok civil ember halálát okozzák. Az Egyház mindig az evangéliumi értékekre hivatkozva fejtette ki véleményét, ezért vissza kell szorítani az egyházi személyek elleni cselekedeteket. Ők csakis a párbeszéd elősegítését és a kiengesztelődést támogatják. A civil lakosság biztonságáért tevékenykednek” – írja jegyzékében a damaszkuszi görög-melkita pátriákra.

Végül reményének ad hangot a civil társadalom kezdeményezéseit illetően, amelyek a szíriaiak közötti kapcsolatok megerősítésére, a szívélyességre irányulnak. „Imádkozzunk a Musalaha tevékenységéért, amelynek keretében az egyházak küldöttei az egységért munkálkodnak. Szükségünk van a Szentatya támogatására és kívánjuk, hogy libanoni látogatása nagy segítség legyen Szíria számára az erőszak megfékezése és az ország újjászületése érdekében. Ehhez kérjük minden hívő ember segítségét és támogatását” – írja jegyzékében III. Gregoriosz Laham damaszkuszi görög-melkita pátriárka.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír