A szíriai nagymufti is meghallotta a pápa hívását

Kitekintő – 2013. szeptember 4., szerda | 13:05

Ahmed Badreddin al-Hasszún szíriai nagymufti, a szunniták vallási vezetője is részt kíván venni a Szentatya által a Közel-Kelet békéjéért meghirdetett imanapon. Az eseményre szeptember 7-én, szombaton, a római Szent Péter téren kerül majd sor, este hét órától éjfélig.

A nagymufti kijelentette: mélyen meghatotta Ferenc pápa hívása, melyet szeptember 1-jén, az Úrangyala után intézett a világhoz. Szándékában áll személyesen is megjelenni az eseményen, de ha a körülmények miatt utazása esetleg mégsem valósulhatna meg, Szíriából akkor is együtt fog imádkozni a Szent Péter téren megjelentekkel.

A nagymufti arra kérte damaszkuszi közössége tagjait, hogy „fogadják szívükbe a pápa békefelhívását, mely minden vallás híveihez szól”. Egyben az ország mecsetjeibe hívta a Szíriában élő muzulmánokat szeptember 7-ére, hogy egy időben, és együtt imádkozzanak a Vatikánban egybegyűltekkel.

„A hívek is látják, hogy a pápa atyaként: mindennemű megkülönböztetés nélkül viseli szívén a szír nép sorsát, és meg akarja védeni e társadalmat, annak sokféleségével együtt, hogy ne válhasson a vallási megosztottság és a radikalizmus martalékává” – nyilatkozta Ahmed Badreddin al-Hasszún a Fides hírügynökségnek.

A szír muzulmánok úgy tekintenek a pápára, mint „mindennemű politikai, egyéni és kollektív érdekektől mentes, igazi spirituális vezetőre, aki a szír nép valódi javát akarja” – tette hozzá a nagymufti. A Fides helyi forrásokból arról is értesült, hogy az imához több muzulmán csoport, valamint a drúzok, az izmaeliták, és a szír lakosság több további közössége is csatlakozik majd.

La Croix/Magyar Kurír