Szoboravatással ünnepelt Algyő

Hazai – 2017. április 23., vasárnap | 12:00

Az algyői közösség a szoboravatással tudatosítja gyökereit, értékeit ápolja, s ezek segítségével megerősödik identitásában – fogalmazott Kiss-Rigó László megyéspüspök április 21-én a Tisza-gáton, Nepomuki Szent János szobrának ünnepélyes leleplezésekor.

Az Algyői Falunapok rendezvénysorozatot megnyitó szoborszenteléskor Kiss-Rigó László püspök emlékeztetett: húsvétkor azt ünnepeljük, hogy az emberi életnek van értelme, és van egy végső célja. Ennek a végső célnak az ismerete erőt adhat a kisebb célok eléréséhez, egyének, közösségek vagy települések szintjén egyaránt. Ilyen „kis célnak” tekinthető Bánvölgyi László szobrászművész alkotásának a leleplezése is, amit közös összefogással valósított meg a település – emelte ki a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.

Nepomuki Szent János szobrának avatásával „a közösség tudatosítja gyökereit; értékeit nem megtagadni, hanem ápolni akarja, s ezek segítségével megerősödik identitásában, és ez szolgálat nemcsak a nemzetnek, hanem egész Európának” – fogalmazott a főpásztor.

Az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesület (ALTE) a tavalyi falunapon jelezte tervét: Nepomuki Szent János szobrának visszaállítását. Gyűjtést hirdettek, így részben a helybéliek összefogásával emeltek újra a szobrot.

Az egyesület elnöke, Füzesy István arról beszélt, hogy bár ma már nem a Tisza adja az algyőiek megélhetését, de összekötő kapocs a múlt, jelen és jövő között, ezért is tartották fontosnak, hogy hat évtized után újraállítsák a szobrot. Elmondta: a lakosok és civil szervezetek hozzájárulásával, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, továbbá Molnár Áron polgármester anyagilag támogatásával valósult meg a kezdeményezést.

Algyő polgármestere hangsúlyozta: az itt élők bebizonyították, hogy képesek összefogni egy jó célért. A szobor jelképezi azt is, hogy a nagyközség hű a hagyományaihoz, s tiszteli a múltját.

Nepomuki Szent Jánost a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok és halászok védőszentjeként, a gyónási titok mártírjaként tartják számon. Közép-Európa legismertebb szentjei közé tartozik. Számtalan helyen hidak és folyóvizek mentén láthatjuk alakját: sok helyen mutatóujját ajkára téve, mintegy csendre intve magát és másokat.

Algyőn a múlt század elején emeltek szobrot a szentnek, néhány száz méterre a templomtól, a töltés tetején – tekintetével a Tisza algyői szakaszát őrizte. Az 1950-es években a vandálok áldozatául esett a szobor, darabjait vélhetően a Tiszába dobták, és hat évtizedet kellett arra várni, hogy ismét vigyázza a Tiszán járókat a szent.

Forrás és kép: szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria