Szoborcsoportot avattak fel Sümegen

Hazai – 2011. augusztus 23., kedd | 16:31

Sümegen Szent István király ünnepének vigíliáján a ferences kegytemplomban celebrált szentmise után ünnepélyesen megáldották, illetve felszentelték azt a szakrális szoborcsoportot a történelmi egyházak képviselői, amelyet a Befogadó Krisztus tiszteletére, illetve Szent István király és a püspöki palota alapítója, Padányi Bíró Márton püspök emlékezetére állítottak a palotakertben.

Az alkotás Fődi Tibor fafaragó művész műve, aki egy 168 éves kocsányos tölgyből faragta ki a szobrokat. A fa végigélte a magyarság nehéz évtizedeit, s végül egy vihar döntötte ki, de most szoborként tovább él, hirdetve Isten dicsőségét – hangzott el az átadó ünnepségen.

A szoborcsoportot a történelmi egyházak képviselői – Szabó Emőke református és Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész – megáldották, Barsi Balázs OFM pedig megszentelte Szent István és a Befogadó Krisztus alakját; Padányi Biró Márton alakja – történelmi, egyházszervező tevékenysége, hitvédő-hithirdető munkássága – előtt tisztelettel fejet hajtott. Külön elismeréssel szólt az alkotóművész Krisztus-ábrázolásáról, amely érzékletesen kifejezi Isten örök és mindenkihez szóló üzenetét: befogadó szeretetét. Kifejezte: kívánja, hogy akik elmennek előtte és hittel rátekintenek, az élő Krisztussal találkozhassanak.

Toldi Éva/Magyar Kurír