Szobormegáldás a vodica–máriakerti kegyhelyen

Hazai – 2008. október 15., szerda | 10:21

A Hercegszántó melletti Vodica-Máriakert kegyhelyen felállított 10 és fél méteres Mária-szobrot október 13-án áldotta meg Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

Polyák Imre plébános elmondta: 2006 elején az Amerikai Egyesült Államokban élő Vöő Sándor – aki 1956-ban innen távozott külföldre – fordult hozzá egy Mária-szobor felállításának tervével. Az alkotást a Pécsett élő Rigó István szobrászművész két év alatt készítette el.

Feigl József polgármester köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy a 2300 lakosú község címere is Mária mennybevételét ábrázolja, valamint a településen található két templomot, a szerb ortodox és a római katolikus templomot is Mária tiszteletére szentelték fel. 

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a főegyházmegye papjaival és az érseki tartomány más részéről is érkezett papokkal együtt rózsafüzér imádságot mondott, majd megáldotta a Mária-szobrot, illetve az alkotás mellett felállított márványkeresztet – tájékoztatta szerkesztőségünket Kuris István László. Az érsek a szentmise keretében áldotta meg az oltárt és a mellette felállított festményt, amely Szent István ország felajánlását ábrázolja. Ezután főegyházmegyéjét, a magyar egyházat és a magyar nemzetet az itt élő nemzetiségekkel együtt felajánlotta a Magyarok Nagyasszonyának.

Magyar Kurír

Képek: Kuris István László