Szülőfaluja is megemlékezett Márton Áronról

Külhoni – 2014. február 18., kedd | 18:01

A Márton Áron püspök boldoggá avatási peréről készült dokumentumfilm bemutatójával emlékeztek február 16-án Csíkszentdomokoson a falu nagy szülöttére püspökké szentelésének 75. évfordulóján. A rendezvényen, amelyen több Márton Áronról szóló kötetet is bemutattak, a film rendezője, Maksay Ágnes is részt vett.

Az ünnepi műsort hálaadó szentmise előzte meg, mindkettőn jelen volt az a 60 fős zarándokcsoport, melyet az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának önkéntesei, Horváth Enikő, Máyai Erzsébet és Ferencz Kornélia szerveztek.

„A püspök boldoggá avatásáért mondott imában minden alkalommal elmondjuk, hogy »tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára«, de óhatatlanul feltevődik a kérdés, hogy mennyire ismerjük életpályáját, munkásságát. Sokan személyesen is ismerték a néhai püspököt, de mindannyian, főleg a fiatalabbak, nem részesülhettek ebben a szerencsében, ezért fontos minél több alkalmat, lehetőséget teremteni a tanítása, életműve iránt érdeklődőknek, hogy ezt megismerjék” – emelte ki Lázár Csilla, a domokosi Márton Áron múzeum vezetője a csíkszentdomokosi ünnepségen.

A helyi ifjúsági szervezet tagjai által szervezett filmvetítésen Az idők mérlegén. Tanulmányok Márton Áron püspökről című könyvet is bemutatták. A Lázár Csilla, Bodó Márta és Lövétei Lázár László által szerkesztett kötet a 2012-ben Csíkszentdomokoson lezajlott konferencia anyagából született meg a Verbum Kiadó gondozásában. Bárhogy is próbálták Márton Áron püspököt az elmúlt rendszerben megtörni, ez még a kommunista hatalomnak sem sikerült. A püspököt hiába korlátozták tevékenységében, munkáját nem tudták ellehetetleníteni, mindig megtalálta azokat a hű embereket, akiken keresztül egyházát irányíthatta. Tette ezt úgy, hogy több mint tízen megfigyelték, hogy hozzávetőlegesen 77 000 oldalnyi jelentést írtak róla.

A könyvismertető kiváló támpontokat nyújtott a levetített film megértéséhez is, a tanulmánykötet szerzői közül ugyanis többen – történészek, egyháztörténészek – a filmben is megszólalnak. Ezt követően Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat, valamint a Székely Könyvtár könyvsorozat főszerkesztője mutatta be a Márton Áron: Válogatott írások és beszédek című kötetet, amely ugyancsak azt hivatott szolgálni, hogy Áron püspök legfontosabb társadalmi üzenetei és tanítása minél szélesebb közönséghez eljussanak.

A rendezvényt a Márton Áron boldoggá avatása film rendezője is megtisztelte jelenlétével. Maksay Ágnes arról beszélt, mi késztette őt arra, hogy – a boldoggá avatási eljárásban járatlanok számára – a film eszközeivel jobban megvilágítsa, mit tehetnek a katolikus hívek és Márton Áron püspök tisztelői azért, hogy a boldoggá avatás mihamarább bekövetkezhessék. A filmvetítést követően a több mint háromszáz fős közönség archív felvételről meghallgatta Márton Áron egyik papszentelési beszédének részletét.

romkat.ro/székelyhon.ro/Magyar Kurír