„A Szűzanya szobra ismét Róma felett őrködik”

Kitekintő – 2010. június 25., péntek | 10:28

XVI. Benedek pápa június 24-én délelőtt a római Monte Mario-dombon, a Don Orione központban megáldotta a felújított Mária-szobrot, melyet 2009 októberében súlyosan megrongált egy vihar.

Az erős vihar ledöntötte 19 méteres talapzatáról az aranysárga kegyszobrot, mely három darabra hullott szét. A Szűzanyát ábrázoló mű Arrigo Minerbi (1881–1960) alkotása, melyet Róma lakossága építtetett hálából azért, hogy a város megmenekült a második világháború bombázásaitól. A rómaiak gyakran keresik fel imáikkal a város legmagasabb dombján álló emlékművet.

Június 24-án már a kora reggeli óráktól érkeztek a zarándokok a Róma észak-nyugati részén található 139 méter magas dombra, a restaurált Mária-szobor megáldására. Több ezer ember előtt mondott beszédében a Szentatya kiemelte, hogy a Szűzanya nemcsak tiszteletre és imádságra, hanem szociális elköteleződésre is indív bennünket – szerepel a Kathpress hírügynükség jelentésében. Példaértékű a Rómában működő Don Orione Központ karitatív tevékenysége, ahol a Szűzanya-szobor felállítása előtt megszervezték a háborús rokkant és árva gyermekek befogadását. „A dombra visszatért a Szűzanya fenséges szobra, hogy tovább őrködjön városunk felett” – hangsúlyozta a szobor megáládásakor mondott beszédében Benedek pápa. Köszöntötte római helynökét, Agostino Vallini bíborost, a jelenlévő püspököket, a híveket, Flavio Pelosót, Don Orione rendjének újra megválasztott elöljáróját, aki San Luigi Orione hetedik utóda. A Szentatya előre megköszönte azt a hangversenyt, amelyet június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén a Capitoliumon rendez tiszteletére Gianni Alemanno, Róma polgármestere, kifejezve az egész város pápa iránti szeretetét.

XVI. Benedek utalt rá, hogy e Mária-szobor drámai és gondviselésszerű események emlékét őrzi, amelyek Róma történelméhez fűződnek. 1953-ban állították fel a Monte Mario-dombra, eleget téve a lakosság fogadalmának, amelyet a II. világháború idején tett, aggódva a város sorsáért. Don Orione barátainak kezdeményezésére több mint egy millióan írták alá a Szűzanyának tett fogadalmat. XII. Piusz pápa elfogadta a kezdeményezést, és 1944. június 4-én ünnepélyesen megfogadta: a háború végeztével szobrot emelnek a Szűzanya tiszteletére. Éppen azon a napon történt meg Róma békés felszabadítása – idézi Benedek pápa szavait a Vatikáni Rádió honlapja.

Don Luigi Orione (1872–1940) rendalapító a szegények, kisemmizettek, árvák apostola volt; az alapított kongregáció ma a világ 30 országában végez szociális szeretetszolgálatot. II. János Pál pápa 1980-ban a boldogok, majd 2004-ben a szentek sorába iktatta. Don Orione munkatársai a város felett álló, hatalmas szoborral kívánták leróni tiszteletüket a Szűzanya előtt, aki alázatos volt a földön, de „felmagasztaltatott az angyalok kórusa fölé a mennyben” – idézte a pápa VII. Gergely szavait, amelyeket I. András király lányának írt. A „Madonnina”, ahogy a rómaiak nevezik a kegyszobrot, óvja a magasból a családokat, a polgári és vallási életet – fogalmazott a Szentatya.

Szent Orione jelmondata szerint „csak a szeretet menti meg a világot!” – ez volt a témája a most befejeződött, 13. általános nagykáptalannak is, amelyre áldását adta XVI. Benedek; arra buzdítotva az Isteni Gondviselés Fiait, hogy alapítójuk karizmájának megfelelően folytassák művét.

Magyar Kurír