Találkoztak az MKPK Állandó Tanácsának tagjai, valamint a református és evangélikus egyházak püspökei

Hazai – 2012. június 12., kedd | 9:34

Az evangélikus püspökök meghívására a Déli Evangélikus Egyházkerület székházában találkoztak 2012. június 11-én – idén másodszor – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai, valamint a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei. A közös imádsággal megkezdett beszélgetés alkalmával az egyházi vezetők áttekintették egyházuk belső életének és társadalmi szolgálatuknak időszerű kérdéseit.

Az egyházi vezetők – különös tekintettel a szeptembertől induló új egyházi oktatási intézményekre – megerősítették a 2006-ban közösen aláírt és azóta alkalmazott megállapodást, amelyben az általuk fenntartott iskolákban biztosítják a másik két felekezetből jövő gyermekek részére saját egyházuk hitoktatásának igénybevételét. Az új köznevelési törvény által bevezetett hit- és erkölcstanoktatás lehetőségével kapcsolatban elhangzott, hogy az egyházak tárgyalásban vannak az oktatási kormányzattal, mivel még több nyitott kérdés van. Az egyházi vezetők javasolják, hogy a hittanoktatás technikai lebonyolítása tekintetében szükség esetén egyházi ingatlant is igénybe lehessen venni az oktatás helyszíneként.

Az egyházi vezetők bizalommal és várakozással tekintenek az állammal való kapcsolatok mélyítése és rendszeres egyeztetések bővítése elé, mert meglátásuk szerint a folyamatos párbeszéd a kiegyensúlyozott és mindkét fél számára kielégítő együttműködés feltétele. Az egyházak – válaszolva a kormányzat megkeresésére – készséggel kapcsolódnak  a totalitárius rendszerek áldozatainak az idén először megszervezésre kerülő, augusztus 23-i emléknapja szervezéséhez.

Az egyeztetések kiemelt témája lesz az egyházfinanszírozás rendszerének közép és hosszú távú átalakítása, valamint az egyházak közfeladatellátásának finanszírozása, különösen is azért, mert a 2013. évi állami költségvetés még júniusban benyújtásra kerül a Parlamentnek.

Forrás: evangelikus.hu

Fotó: Kiss Tamás

Magyar Kurír