Temetőkápolnát építettek Tapolcán

2011. szeptember 1. csütörtök, 11:44

Két évtizedes terv valósult meg a Veszprémi Főegyházmegyében: Tapolca újtemetőjében kápolnát emeltek Erdélyi Balázs építészmérnök tervei és építésszervező munkája nyomán.

A hívek adományaiból és a plébánia összegyűjtött alaptőkéjével épült kápolnát Gyulay Endre nyugalmazott szeged–csanádi püspök szentelte fel, Nagy Károly veszprémi és Csere Sándor helyi plébánossal. Az új temetői szentélyt Árpád-házi Szent Margit tiszteletére benedikálták. Szent Margit, a templom belső terében található szobrát Retkes Máté szobrászművész, a korpuszt Raffay Béla szobrászművész készítette.

Ünnepi beszédében a főpásztor megemlékezett Szent István király elkötelezett keresztény ország- és templomépítő tevékenységéről. Rendelete – hogy minden tíz falu építsen templomot – a nemzeti közösségépítést is szolgálta. A templom ma is az a hely, ahol Isten dicsőítésére, hálaadásra és könyörgésre gyűlnek össze a hívek; vagy mint a most épült temetői kápolnában: halottaikat búcsúztatni, lelki üdvösségükért imádkozni, közösségben – mutatott rá Gyulay Endre püspök. Megemlékezett az Árpád-ház szentjeiről, különösen Szent Margitról, aki hazánk tatároktól való megmeneküléséért felajánlott, Istennek szentelt, áldozatvállaló életével írta be nevét a keresztény Magyarország történelmébe.

Az új kápolna ökumenikus szellemiséggel látja el az elhunytak gyászszertartásait, búcsúztatásait, így a helyi református és evangélikus gyülekezet képviseletében Szabó Emőke és Honthegyi Zsolt lelkészek is bekapcsolódtak a szertartásba, hálaadó áldásmondással.

A szentmise végén Császár László polgármester méltatta az egyházközség híveinek összefogásával, Csere Sándor plébános és Erdélyi Balázs építészmérnök összehangolt szervezőmunkájával épült kápolna felépülését.

A kápolnát augusztus 20-án szentelték fel ünnepélyesen.

Toldi Éva/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
a-pasztor-feladata-hogy-gyogyitsa-baranyok-sebeit-tagle-biboros-eloadasa
A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást.

06:34
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

2019. február 22. péntek