Templomszentelés Nagylakon

Hazai – 2014. június 5., csütörtök | 9:56

Az újonnan épült nagylaki Szentlélek-templomot június 7-én 18 órakor szenteli fel Kiss-Rigó László megyéspüspök – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szeged–Csanádi Egyházmegye sajtófelelőse.

Nagylak Magyarország dél-keleti csücskében helyezkedik el, a 43-as számú nemzetközi közút legvégén, mint határátkelő település. A falu Magyarország egyik legfiatalabb települése. 1920 előtt a történelmi Magyarország Nagylak nevű mezővárosának (ma a romániai Nadlac) ugar területi egységeként tartották nyilván.

A trianoni békeszerződés következményeként kialakult új határ ezt a területet leválasztotta az anyatelepülésről. A keleti része Romániához került a római katolikus és az összes többi templommal együtt. Nagylak templom nélkül maradt, a szentmiséket egy imaházban tartják.

Az elkészült új templom méltó helyet biztosít a szertartások megtartásához, illetve az országhatár melletti település miatt a templom turisztikai célpontként, közösségi térként, kulturális események színhelyeként is funkcionálhat.

A templomépítés igényének megfogalmazását követően az akkor még Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2011-ben 12 millió forinttal támogatta a templom építésének első szakaszát. 2012-ben a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Vallási útvonal című HURO/1101/165/2.1.3 számú projekt kertében újabb pályázati forrás bevonására nyílt lehetőség. A pályázatból 155 ezer eurót fordítottak a templomépítés második, egyben befejező szakaszára. A pályázati források mellett az egyházmegye több mint 15 millió forintos támogatása és a helyi önkormányzat, valamint a helyi hívő közösség felajánlásaiból és adományaiból épült fel a június 7-én felszentelésre kerülő Szentlélek-templom.

A templomot Germán Géza építész tervezte. Az első szakasz kivitelezője: Bischof Attila ev, Szeged, a második szakaszé: Iványi Építőmester Kft., Orosháza. Műszaki ellenőr: Busa Imre. Belső berendezés: Szatmár Bútor Desing Kft., Dunaharaszti. Szobrász munkák: Kovács Jenő szobrász művész.

A Szeged–Csanádi Egyházmegye kiemelten fontosnak tartja, hogy valamennyi közösségét méltó módon szolgálhassa megfelelő templom és intézmény.

Magyar Kurír