A terhes spanyol tinilányok 80 százaléka megtartja gyermekét

Kitekintő – 2011. július 7., csütörtök | 11:04

A teherbe esett tizenéves spanyol lányok 80 százaléka magzata megtartása mellett dönt, ha megfelelő segítséget kap – közölte a Red Madre Alapítvány.

Carmina Garcia-Valdes, a szervezet igazgatója kifejtette: mióta Spanyolországban egy éve elfogadták az új, liberalizált abortusztörvényt, 45 százalékkal többen érkeznek hozzájuk tanácsadásra a teherbe esett tinilányok. 2007-es alapítása óta hatezer tinilánynak segített a magzat megtartása mellett dönteni a Red Madre. 

2010-ben az alapítány által segített 4331 lány 53 százaléka 14 és 20 év közötti volt, az egy évvel korábbi 18 százalékkal szemben. A tanácsadásra érkezők jelentős része bevándorló, akik nem szeretnék elvetetni a gyermeküket, ám mindenfelől nyomást gyakorolnak rájuk, hogy az abortuszt válasszák. 

Az alapítványhoz fordulók közül tíz gyermekből nyolc végül megtartja gyermekét, ami azt mutatja az igazgató szerint, hogy a tinik nem akarják elvetetni a gyermeküket, viszont a családjuk nyomást gyakorol rájuk az abortusz érdekében. A leányanyákat nem védi a törvény; az új abortusz-szabályozás szerint a terhesség 14. hetéig lehet elvetetni a magzatot, így még nagyobb a nyomás, hogy minél hamarabb legyen abortusz, és ne gondolkodjanak ezen sokat. 

„Nincs idejük arra, hogy végiggondolják mindezt, és egyre nagyobb szükségük van a pszichológiai, pszichiátriai segítségre” – fogalmaz Carmina Garcia-Valdes, aki szerint ha egy teherbe esett nő segítséget kap, meg fogja tartani a gyermekét – írja a CNA. 

Magyar Kurír

(szg)