Ternyák Csaba érsek: A Papság évéből a Család évébe

Hazai – 2011. január 26., szerda | 16:21

A Papság évéből a Család évébe címmel tartott előadást Ternyák Csaba érsek Egerben, az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok keretében január 24-én.

A tematikus évek meghozzák a maguk lelki hasznát, ezért gondolt arra a püspöki konferencia, hogy erre az évre is tematikus évet, a Család évét hirdeti meg a Familiaris Consortio, II. János Pál nagyszerű írása megjelenésének évfordulóján. A pápa írása ma is eleven, aktuális, és ennél jobb írás azóta sem született, érdemes ebben az évben elolvasni. Úgy tekinthetünk rá, mint a családok Magna Chartájára — hangsúlyozta Ternyák Csaba érsek.

Temészetes, hogy a Papság éve után a Család éve következzék, hiszen fontos az egyház számára a papság, és legalább olyan fontos a család. Célunk, hogy minden településen, minden helyi közösségben érezzék a családok, hogy ez az év különlegesen az övék.  Ne legyen olyan közösség, amelyben ne történne valami a Család éve kapcsán — javasolta  az egri érsek.

Hivatásunknak, életállapotunknak megfelelően más-más módon kell a jámborságot gyakorolni, idézte Szalézi Szent Ferencet. II. János Pál  egyik katekézise alapján mondhatjuk, hogy a házasságban  élő ember csak a párjával együtt teljesen Isten képmása. Az Isten úgy teremtette a férfit, hogy csak a feleségével együtt alkotják Isten képmását.

A plébánián hallatlanul fontos a családközösségek szerepe. Mi  lelkipásztorok arra buzdítjuk a családokat, fogjanak össze, alakuljanak a plébániákon családközösségek, baráti családok, akik összetartanak, és támogatják egymást.

Fontos, hogy a hajótörött családokról is gondoskodjunk: az imádság és a szeretet gyakorlása által tapasztalhatják meg az egyházi közösséget. A szeretet és a figyelmességek köréből nem zárhatjuk ki ezeket a családokat - hangsúlyozta az érsek.

Ternyák Csaba előadása rövidesen elérhető lesz a Magyar Kurír hangtárában.

Fehér János/Magyar Kurír