Tíz éve áll az idősek szolgálatában a debreceni Szent Erzsébet Otthon

Hazai – 2013. október 9., szerda | 14:31

Tizedik születésnapját ünnepelte Magyarok Nagyasszonya napján a debreceni Szent Erzsébet Otthon, az intézmény lakói, dolgozói, hozzátartozók, társintézmények vezetői körében. Az évfordulón Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi püspök hálaadó szentmisét mutatott be, ahol jelen voltak az elmúlt évek során az intézmény kápolnájában szolgálatot teljesítő lelkipásztorok is. 

Fekete Ferenc Péter, az otthon igazgatója köszöntő beszédében elhunyt Petrik Jánosra, az intézmény korábbi igazgatójára emlékezett, aki kezdettől fogva hatalmas munkabírással alakította ki a Szent Erzsébet Otthon jelenlegi arculatát, és haláláig – több mint hét évig – második otthonának tekintette azt. Petrik János hitoktató, akolitus életét számtalan képzéssel is gazdagította, hogy minél szélesebb körű szolgálatot nyújtson a rábízott idős embereknek.

Az igazgató megköszönte a dolgozók elkötelezett szolgálatát, és köszönetet mondott az otthon lakóinak is, akik idős koruknál fogva gondoskodásra tanítják embertársaikat.

A szentmise homíliájában Bosák Nándor püspök kiemelte: a Magyarok Nagyasszonya ünnep – hasonlóan a többi Mária-ünnephez – a Szűzanya hivatására irányítja a figyelmet. A Nagyasszony kifejezés hangsúlyozza, hogy a Szűzanya a magyarok királynője, hiszen István király halála előtt az országot Mária oltalmába ajánlotta.

Mária nemcsak királynő, hanem gondoskodó, gyermekéért aggódó égi Édesanyánk is. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, …” (Jn 3,16) Isten ehhez Máriát választotta ki, hogy Ő legyen az emberek között az első, aki befogadja a Teremtőt. A keresztre feszített Jézus utolsó szavaiban Máriát a krisztuskövető emberek édesanyjává tette, a hűséges János tanítvány által pedig az emberiséget Mária gyermekévé.  

Tíz év alatt a Szent Erzsébet Otthont, a lakók és a dolgozók hite, szeretete tette igazi családias, meghitt otthonná. A főpásztor kérte, hogy továbbra is ebben a szellemben, Máriát követő lelkülettel folytatódjon a munka az intézményben.

Az otthonban a fizikai ellátás, a testi egészség megőrzése mellett a lelki egészségre is figyelnek: az idős emberek heti 4-5 alkalommal részt vehetnek szentmisén az otthon kápolnájában, és különböző közösségek imaalkalmaihoz csatlakozhatnak.

Az intézmény szoros kapcsolatot ápol az egyházmegyei balkányi Szent Antal Idősek Otthonával is. A lakók évente több alkalommal látogatják meg egymást. Ezeken az alkalmakon kedvelt program: a vetélkedő Bibliai ismeretekből, az ügyességi versenyek és természetesen a közös éneklés. Szinte már hagyománynak mondható, hogy több intézménnyel kölcsönösen meghívják egymást különböző témájú versenyekre, rendezvényekre.

Szakmai kapcsolatban állnak több egészségügyi és szociális képzést nyújtó intézménnyel. A diákok, hallgatók számára segítséget nyújtanak az elméleti ismeretek megszerzése után a gyakorlati jártasság megszerzésében. A lakók nagy örömére a debreceni Szent József Gimnázium és a Svetits Gimnázium önkéntes fiataljai rendszeresen töltik náluk szeretetszolgálatukat.

Az évfordulóra Tőled tanultam, mindig velem van címmel rajzkiállítást hirdettek meg, amelyben a gyermekek idősebb családtagjaik iránti érzéseiket fejezték ki. A beérkezett alkotások közül az 5–8. osztályos kategóriában első helyezett lett Almási Bernadett, a debreceni Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola 8. osztályos tanulója lett.

Az ünnepségen közreműködött a Debreceni Kodály kórus.

Kovács Ágnes/Magyar Kurír