Tíz éves az Ökumenikus Charta

Kitekintő – 2011. május 10., kedd | 12:38

Az Ökumenikus Charta aláírásának tizedik évfordulója alkalmából az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa konferenciát rendezett május 9-én a svájci Fribourgban. A tanácskozás résztvevőit Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke üzenetben köszöntötte.

A konferencia előadásai az ökumenikus mozgalom eddigi eredményeivel és jelenlegi kihívásaival foglalkoztak. Az előadásokat munkacsoportok és pódiumbeszélgetés követte.

Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke üzenetében hangsúlyozta: törekednünk kell a keresztények közötti közösség megtartására és továbbfejlesztésére.  Krisztus ugyanakkor az egységre hív és ösztönöz bennünket: „Legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned, úgy legyenek ők is eggyé bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem” (Jn 17,21).

A keresztények egysége azonban nemcsak emberi valóság és szociológiai kérdés. Helyreállításához nem elég pusztán az emberi erő. Istenhez kell fordulnunk, minden igazi szeretet és valódi egység forrásához, és tőle kell kérnünk a kiengesztelődés és az egység ingyenes ajándékát. Az ökumenikus mozgalom jelentős lépéseket tett és eredményeket ért el az utóbbi évtizedekben, és a megtett út egyik kiemelkedő lépése éppen az Ökumenikus Charta volt. Hálásak vagyunk Istennek a született gyümölcsökért és azoknak is, akik elősegíteték ennek a folyamatnak az előrehaladását – írja üzenetében a CCEE elnöke.

A Charta Oecumenicát, azaz az Ökumenikus Chartát, amely irányelveket fogalmazott meg az „európai egyházak bővülő együttműködéséhez”, 2001. április 22-én írta alá Jeremiás metropolita, az Európai Egyházak Konferenciájának elnöke és Miloslav Vlk bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke.

Magyar Kurír

(lt)