A tizenévesek és az okkultizmus

Kitekintő – 2008. június 13., péntek | 13:03

Az amerikai The Barna Group közvélemény-kutató intézet „A tizenévesek és a természetfeletti" című felmérése szerint 10-ből 3 tizenéves „játszott" már szellemidéző Ouija (ejtsd: víja) táblával, és 10-ből 8 foglalkozik asztrológiával.

A számok talán nem meglepőek, az ártalmatlannak tűnő tevékenységek mögött azonban veszedelmes világ rejtőzik. A Parker cég által forgalmazott Ouija táblán szereplő betűk egy mutató segítségével szavakká formálódnak, és titokzatos módon választ adnak a játékosok kérdéseire. A mutató mozgására maga a gyártó cég sem tud magyarázatot adni, mivel azt ellenőrizhetetlen szellemi erők idézik elő írja a CBN internetes lap.

A horoszkópban a megkérdezett tizenévesek 29%-a nem talál kivetnivalót. 18% szokott ilyesmit olvasni, de úgy véli, a horoszkóp valójában nem jósolja meg a jövőt. 8% nyilatkozta, hogy foglalkozik asztrológiával, de lelkiismeret-furdalása van miatta.

Az asztrológia sokak számára az első lépést jelenti az okkultizmus felé. A CBN a Today's Christian Woman című újság cikkét idézi, amelyben Barbara Gardner arról számol be, hogyan jutott el az asztrológiától a tenyérjóslásig, a jövendőmondásig, és hogyan okozta két házassága felbomlását az okkultizmus iránti rajongása. És folytathatnánk a sort: hogyan vezetnek a démoni témájú videójátékok, filmek, vagy a látszólag ártalmatlan, ám a keleti miszticizmusban gyökerező jóga például a szellemidézéshez. Nem csoda, hogy a fiatalok semmi rosszat nem látnak a szellemvilágban, sőt izgalmasnak találják azt. A Barna Group képviselője szerint a tizenévesek számára a természetfeletti világ olyan, mint az élet bármely más területe. Sokféle forrásból merítenek természetfeletti tapasztalatot, ami azután életük részévé válik. Elsősorban az motiválja őket, hogy mit tudnak a javukra fordítani, és mit éreznek jónak."

A felmérésből kitűnik, hogy legnagyobb valószínűséggel azok a tizenévesek fordulnak az okkultizmus felé, akik úgy érzik, nem tudják kézben tartani az életüket. Ahelyett azonban, hogy visszanyernék az irányítást, félelmetes erőknek szolgáltatják ki magukat. A CBN cikkírója figyelmeztet: a Ouija tábla, a tenyérjóslás, az asztrológia nem ártalmatlan tevékenységek, hanem az Isten parancsaival ellentétes, sátáni világba vezető út első lépései. Ne akadjon közted senki, aki fiát vagy lányát arra készteti, hogy tűzön menjen át; aki jövendőmondásra, varázslásra, csillagjóslásra vagy boszorkányságra adja magát; aki bűbájosságot űz, szellemet vagy lelket kérdez; aki halottat idéz. Mert aki ilyet tesz, utálat tárgya az Úr szemében." (MTörv 18,10-12)

Fontos, hogy a szülők résen legyenek az okkultizmus kérdésében: őszintén beszélgessenek el kamasz gyermekeikkel, és mindig emlékeztessék őket, hogy az igazi erő, szeretet és elfogadás forrása egyedül Jézus Krisztus.

Magyar Kurír