Tizenöt éve szolgálja a családokat a MÉCS

Hazai – 2011. június 20., hétfő | 16:38

A több mint száz plébániai házasközösséget számláló MÉCS Családközösségek tizenöt éves jubileumát ünnepelték a családok Bíró László püspök vezetésével június 16. és 18. között Péliföldszentkereszten és Esztergomban.

A MÉCS közösségek régióvezetőinek és a MÉCS Napok lelkigyakorlatok házigazdáinak családos együttléte kiengesztelődési liturgiával és szentmisével kezdődött június 16-án este a péliföldszentkereszti szalézi központban. Másnap Bíró László püspök adott a jelenlévőknek szellemi-lelki iránymutatást. Előadásaiban arról beszélt, hogy a családok evangelizációjához kevés az emberi erőfeszítés: a gonosz erőivel folyó szellemi harc közepette az evangelizáció kizárólag akkor lesz hatékony, ha a kegyelemre épít. Az evangéliumi életet azok az emberek, házaspárok, családok tudják meggyőzően, létük által közvetíteni, akik a szentségeken, az imán, a böjtön keresztül egyre mélyebben kapcsolódnak Istenhez. Az Istenben megélt házasság és családi élet túlcsordul, kiárad, és erőforrássá, az evangélium örömhírének bizonyságává válik mások számára – hangsúlyozta a családpüspök.

Az előadásokat témánként két-két házaspár tanúságtétele, majd szentmise követte. Este interaktív előadás hangzott el az ősszel induló MÉCS Akadémiáról. A találkozó végén a jelenlévő vezetők a kapott lelki táplálékért érzett hála és öröm mellett azt az igényt is megfogalmazták, hogy ilyen alkalomra legalább évente egyszer nagy szükségük van.

Szombat reggeltől az esztergomi Adalbertinum adott helyet az egynapos ünnepi összejövetelnek, amelyen mintegy négyszázan vettek részt. Bíró László püspök és Mészáros Domonkos OP a házasság, a család és a közösség öröméről, ünnepléséről szóltak; az előadásokat egy-egy házaspár tanúságtétele követte.

Ebéd után a vértesi MÉCS közösséget vezető Csuta Zsolt csákvári cukrászmester által felajánlott ünnepi torta emelte kicsik és nagyok örömét. A délutáni szentmisét követően a Templomos lovagok zenéltek, majd közös imával zárult az ünnepi összejövetel.

Magyar Kurír

(mk)