Tízéves a Rózsafüzér Királynőjének szentelt belvárdgyulai templom

2017. december 12. kedd 13:12

Templomuk felszentelésének tizedik évfordulóját ünnepelték a belvárdgyulai római katolikus hívek december 10-én. Ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György püspök, a Pécsi Egyházmegye főpásztora.

 

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Baranya megyei településen 1854-ben építettek templomot a Rózsafüzér Királynője tiszteletére. Másfél évszázaddal később, 2006. május 22-én az épület tornya alatt beomlott a boltozat, a torony ráomlott a templomhajóra, és a templom szinte teljesen rommá vált. Személyi sérülés nem történt, de a megmaradt falakat is le kellett bontani.

A Pécsi Egyházmegye, a település vezetői és az ott élők közös akaratából 2007 júniusában lerakták az alapkövet, és az év végén Mayer Mihály akkori megyéspüspök felszentelte az új templomot.

Belvárdgyulán a lelkipásztori szolgálatot jelenleg Horváth Sándor olaszi plébános látja el, aki a december 10-i ünnephez kapcsán elmondta: szép példáját láthatjuk annak, hogyan fogott össze a település maroknyi katolikus közössége a nehézségek idején.


A hálaadó szentmisén prédikációjában Udvardy György püspök arra hívta a belvárdgyulai híveket, hogy a nehézségek, a váratlan események, a küzdelmek közepette továbbra is összefogással tartsák életben a reményt egymásban.

„Ne adjuk fel, hogy akarunk ünnepelni vasárnap. Az a közösség, amely feladja a vasárnap ünneplését, lemond a jövőjéről; lemond a hitátadásról, arról, hogy a gyermekeknek legyen tapasztalata a vasárnap méltóságáról; lemond arról, hogy ünnep legyen az életében.

Ne adjuk fel erőforrásainkat: a templomot, a szentségeket, Isten igéjének a hallgatását, a vasárnap megünneplését együtt” – buzdított a főpásztor.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

19:59