Tízéves a Rózsafüzér Királynőjének szentelt belvárdgyulai templom

2017. december 12. kedd 13:12

Templomuk felszentelésének tizedik évfordulóját ünnepelték a belvárdgyulai római katolikus hívek december 10-én. Ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György püspök, a Pécsi Egyházmegye főpásztora.

 

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Baranya megyei településen 1854-ben építettek templomot a Rózsafüzér Királynője tiszteletére. Másfél évszázaddal később, 2006. május 22-én az épület tornya alatt beomlott a boltozat, a torony ráomlott a templomhajóra, és a templom szinte teljesen rommá vált. Személyi sérülés nem történt, de a megmaradt falakat is le kellett bontani.

A Pécsi Egyházmegye, a település vezetői és az ott élők közös akaratából 2007 júniusában lerakták az alapkövet, és az év végén Mayer Mihály akkori megyéspüspök felszentelte az új templomot.

Belvárdgyulán a lelkipásztori szolgálatot jelenleg Horváth Sándor olaszi plébános látja el, aki a december 10-i ünnephez kapcsán elmondta: szép példáját láthatjuk annak, hogyan fogott össze a település maroknyi katolikus közössége a nehézségek idején.


A hálaadó szentmisén prédikációjában Udvardy György püspök arra hívta a belvárdgyulai híveket, hogy a nehézségek, a váratlan események, a küzdelmek közepette továbbra is összefogással tartsák életben a reményt egymásban.

„Ne adjuk fel, hogy akarunk ünnepelni vasárnap. Az a közösség, amely feladja a vasárnap ünneplését, lemond a jövőjéről; lemond a hitátadásról, arról, hogy a gyermekeknek legyen tapasztalata a vasárnap méltóságáról; lemond arról, hogy ünnep legyen az életében.

Ne adjuk fel erőforrásainkat: a templomot, a szentségeket, Isten igéjének a hallgatását, a vasárnap megünneplését együtt” – buzdított a főpásztor.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-iquiqueben-kezdjuk-el-mi-csodat-jezus-majd-befejezi
Ferenc pápa Iquiquében: Kezdjük el mi a csodát, Jézus majd befejezi!

Chilei látogatásának utolsó napján, január 18-án a Szentatya a Kármelhegyi Boldogasszony, Chile anyja és királynője tiszteletére mutatott be szentmisét.

22:25
lelki-kozossegben-zarandokvonatok-segitsegevel
Lelki közösségben – Idén is indulnak zarándokvonatok Csíksomlyóra és Częstochowába

Egyre népszerűbbek a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START együttműködésében indított vonatos zarándokutak. Az idei járatokról Budapesten, a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében tartottak sajtótájékoztatót január 18-án.

18:41