A torontói Ifjúsági Világtalálkozó előkészületei a számok tükrében

2002. július 15. hétfő 12:23

Három és félmillió adag ételt szolgálnak majd fel azon a kb. 20 ezer négyzetméternyi területen, amely felállított sátraival központi helyszínéül szolgál a két hét múlva kezdődő Ifjúsági Világtalálkozónak.

Torontó: Az előkészületeket illetően Kanadában eddig példátlan mind a mozgósított emberek száma, mind pedig a szervezők részéről tett erőfeszítés annak érdekében, hogy II. János Pál pápa látogatása valóban mindenki számára maradandó élményt jelentsen. Ennek bizonyítására a találkozót szervező központi iroda most egy listát tett közzé, amely – a közlekedéstől az étkeztetésig, a biztonsági erőfeszítések mértékétől az önkéntesek vendégeket fogadó szolgálatig – mindenről részletes adatokkal szolgál az érdeklődőknek.

A várhatóan több százezer fiatal zarándok étkeztetésére az éléstárban 200 ezer tonhalkonzerv, ugyanennyi pulykafelvágottal és svájci sajtos töltött zsemle, másfélmillió alma és 2,6 millió fél literes ásványvíz áll rendelkezésre. Ezen kívül 252 liter bor áll készenlétben az Ifjúsági Világtalálkozó liturgikus céljaira, a kb. kétezer pap – köztük közel 500 püspök és bíboros – ne szenvedjen hiányt a szentmiséhez. 129 katolikus plébánia vesz részt a vendégek fogadásában és legalább 25 nyelvet használnak majd. A fiatalokat további 395 egyházi és állami iskola fogja elszállásolni, hogy így biztosítson fedelet 118 ezer zarándoknak, míg további 130 ezer családoknál nyer elhelyezést, akik közül eddig 60 ezer mutatkozik késznek a befogadásukra. Ezen kívül 150 szálloda mutatkozott késznek a fiatalok befogadására, több mint tízezer szobát ajánlva fel nekik.

A fentiekhez jönnek még az esemény programjai, melyek közül legfontosabb a szentatya által celebrált szentmise, július 28-án a Downsview Parkban. A tömeg által elfoglalt tér 180 futballpálya nagyságot tesz majd ki, amelynek centruma egykor az ontariói megyei székhely katonai bázisának központja volt. A helyszínre tízpercenként indítanak autóbuszokat a városközpontból a nap mind a 24 órájában. A liturgikus tér legfőbb dísze az a hatalmas 35 méteres kereszt lesz, amely a fiatalok imáitól kísérve végigzarándokolta a két kontinenst, mire megérkezett végső rendeltetési helyére, Torontóba. A rend és biztonság szolgálatát 10 ezer rádió és 5 ezer rádió-televízió és kétezer mobiltelefon látja el. Az önkéntesek 25 ezren lesznek, összesen ötmillió óra szolgálati időben, miután 34 ezer óra képzésen estek át.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: ifjúság
Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

16:00
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00