Tovább csökkent a Katolikus Egyházból kilépők száma Ausztriában

Kitekintő – 2013. január 14., hétfő | 13:02

Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke szerint Ausztria továbbra is keresztény arculatú ország marad. Az Egyházból kilépők száma 2012-ben 11 százalékkal csökkent – közölte a Kathpress katolikus hírszolgálat.

A Katolikus Egyház tagjainak száma Ausztriában 5,36 millió, és az egyházmegyék nyilvántartása szerint 2012-ben 52 425-en léptek ki: ez 11 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben volt, amikor 59 023-an hagyták el az Egyházat. A kilépések száma már 2011-ben jelentősen, 32 százalékkal, csökkent 2010-hez képest. A 2010-es kiugróan magas érték – akkor közel 86 ezren fordítottak hátat az Egyháznak – arra vezethető vissza, hogy napvilágra kerültek gyermekbántalmazási ügyek, illetve szexuális visszaélések, melyekben egyházi fenntartású intézmények vagy egyházi személyek voltak érintettek.

Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke derűlátóan értékelte az adatokat. Minden egyes kilépés fájdalmas, de az 5,36 milliós katolikus szám mégis jelentős nagyság. Más keresztény felekezetekkel együtt a keresztények az osztrák lakosság 78 százalékát teszik ki. Ausztria ma is keresztény arculatú ország – idézte a Kathpress az érseket.

Az osztrák püspöki konferencia szóvivője, Paul Wuthe szerint az adatatok azt jelzik, hogy helyreállt az Egyházba vetett bizalom, és a visszaélések feltárását és a kárpótlást célzó egyházi erőfeszítéseket a lakosság pozitívan fogadta. A kilépések számának csökkenése arra enged következtetni, hogy az Egyház a válságban stabil pont maradt az emberek számára. Sok ezren fáradoznak plébániákon és más keresztény szervezetekben azon, hogy megmutatkozzék az Egyház nyitott és vendégszerető arca, hogy közel áll az emberekhez, és lehetővé teszi, hogy találkozzanak Istennel. Ennek az elkötelezett szolgálatnak köszönhető, hogy az elmúlt év pozitív mérleget is fel tud mutatni: 4500-ra tehető azok száma, akiket az Egyház újonnan, illetve újra felvett tagjai közé.

Kathpress/Magyar Kurír