Tűzvész után Valparaisóban

Kitekintő – 2014. április 15., kedd | 10:48

A tűzvész következtében – amely a Chile középső részén fekvő Valparaiso városában pusztított –, vasárnap éjjelig több mint kétezer ház vált a lángok martalékává, és több mint tízezer embert kellett kitelepíteni – tájékoztat a szaleziak.hu.

A 42 dombtetőre épült, 250 ezer lakosú városban hat dombon teljesen hamuvá váltak a nagyrészt fából épült lakónegyedek.

A szalézi közösség igazgatója, Don Carlos Ampuero – felmérve a károkat, amelyek a szalézi plébánián, a hívek és a nevelői közösség otthonaiban keletkezett – jelentést küldött a helyszínről: a szalézi plébánia központi temploma nem sérült meg, mert a lángok hatókörzetén kívül van, de a Szent József-kápolnát, amely a Cerro de la Merced negyedben található, elérte a tűz, és a szerkezet 50 százaléka sérülést szenvedett. A szalézi közösség vezetője szerint az április 13-án közzétett adatok 16 halottról számolnak be; mintegy háromezer ember otthona porig égett; több mint ötszáz sérültet ápolnak kórházban, legtöbbjüket füstmérgezéssel.

A szombaton délután kitört, heves szél által táplált tűzvész vasárnap éjjel olyan területeken is újra fellobbant, ahol a hatóságok közlése szerint egyszer már sikerült eloltani.

A nagyszabású mentési munkálatokban 1250 tűzoltó, rendőr és erdőőr vesz részt; a város utcáin a chilei hadiflotta kétezer haditengerésze járőrözik, hogy fenntartsa a rendet, és megakadályozza a fosztogatásokat. Amint elkezdték a tűz által érintett területek evakuálását, don Patricio Alvarez, az Avenida Argentinán levő Bosco Szent János szalézi plébánia igazgatója felajánlotta a helyi hatóságoknak a plébánia épületét, ahová eddig közel kétszáz hajléktalanná vált embert fogadtak be. A szalézi iskola 16 volt diákjának otthona porig égett, és ugyanígy jártak sokan a plébánia közösségébe tartozó hívek közül, sok fiatal, beleértve az ifjúságpasztorációs iroda koordinátortát, az iskola és a plébánia egyik dolgozóját is.

Több mint hatvan év óta ez a mostani a legnagyobb tűzvész a festői szépségű chilei városban, amelyet tíz éve, 2004-ben a világörökség részének nyilvánított az UNESCO. Don Ampuero kifejezte elismerését és háláját a szeretet és törődés megnyilvánulásáért, amit számos szalézi rendtársától, valamint a püspököktől és közvetlenül a rendfőnöktől Rómából kapott.

Fotó: Felipe Gamboa/AFP

Magyar Kurír