„Üdvözlégy égi gyermek” - Válogatás a közmédia karácsonyi műsoraiból

Hazai – 2011. december 10., szombat | 11:55

A közmédia ebben az évben is gazdag programot kínál nézőinek, hallgatóinak. A Vallási főszerkesztőség miseközvetítésekkel, a lelki épülést szolgáló összeállításokkal teszi széppé az ünnepet.

Az adventi időszak figyelemreméltó műsora az Élő egyház aranyvasárnapi adása: Gáspár Mónika műsorvezető Szabó Évával, az Erdélyi Magyar Televízió munkatársával közösen szerepel a képernyőn. A marosvásárhelyi televíziós szakember, a Hitélet szerkesztője nem érkezik üres kézzel: az összefogással épülő remeteszegi Szent Család templomról készített filmösszeállítással kedveskedik a nézőknek (Duna, 9.30).

December 24-én délelőtt a gyermekek A Biblia gyermekeknek – Újszövetség amerikai rajzfilmsorozat újabb epizódjában a vámszedő Zakeus történetét ismerhetik meg. Miután Jézus megszáll a bűnös adószedő házában a házigazda élete is gyökeres fordulatot vesz (m2, 9.00).

Ebéd után Mennyből az Angyal –Kormorán és vendégei címmel az m1 koncertfilmet sugároz (13.05, a második részt másnap 12.55 órakor láthatják a nézők). A felvétel 2009. december 22-én a Fővárosi Nagycirkuszban készült, s a fellépők között Deák Bill Gyulával, Kasza Ákos táncszínházával és a Cirkuszművészet fiataljaival találkozhatunk.

A Tükör című műsor karácsonyi vallomásokat gyűjtött csokorba. Az összeállításban egy szék elindul Budapesten, találkozik emberekkel, akik egy rövid ideig megpihennek rajta. Ekkor lehetőségük nyílik arra, hogy elmondják, mit jelent nekik a karácsony, a család, és ha lenne egy kívánságuk, ami valóra válhatna, mi is lenne az (Duna2, 13.15).

Az éjféli misét MR1-Kossuth Rádió a Magyar Katolikus Rádióval közösen a Budapest Soroksári Nagyboldogasszony főplébániáról közvetíti.

„Karácsony üzenetéből az egyik legszebb gondolat számomra, Isten lehajolt hozzám, és én is odahajolhatok jelképesen az ő jászolához” – emeli ki szentbeszédéből Szerencsés Zsolt plébános. „Nem elég, ha meghatottan a jászol fölé hajolunk, ez még nem találkozás. Engedni kell azt is, hogy Isten hozzád hajoljon, belépjen az életedbe.”

Betlehemből a karácsonyi éjféli misét a Születés templomából az m1-en láthatják a nézők, a Duna Televízióra kapcsolók pedig a Szent József plébániatemplom szertartását követhetik (Duna, Duna2).

Karácsony napján a gyermekek Szent Miklós - A fiú, akiből a Mikulás lett című francia ismeretterjesztő filmből ismerhetik meg a mirai szent életét. Miklós családja egész vagyonát embertársai megsegítésére fordítja. Ajándékait, hogy névtelenségét megőrizze, a kéményen keresztül dobja be a rászorulóknak (Duna, 9.00).

A Református magazin összeállításában egy Balaton-felvidéki gyülekezet életébe pillanthat be a nézők. A jellegzetes karácsonyi ételek mellett helyi szokásokkal is találkozhatnak az érdeklődők. A közösség a nélkülözőkre is gondol: az ádventi vásár bevételeiből a szegényeknek készül meglepetés a karácsonyfa alá (m2, 9.40). A református istentiszteletet a Magyar Televízió a Debreceni Nagytemplomból közvetíti, igét hirdet Bölcskei Gusztáv püspök a zsinat lelkészi elnöke (m1, 11.00).

Az evangélikus istentiszteletet a hívek a Budahegyvidéki templomból hallhatják. Igét hirdet Dr. Fabiny Tamás az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke (MR1-Kossuth Rádió, 10.04)
Ezt követően délben a nézők a XVI. Benedek pápa a Városnak és a Világnak szóló karácsonyi üzenetét, a hagyományos Urbi et Orbi áldást láthatják Rómából (m1, m2, Duna)

A későbben nyugovóra térők a Biblia: Jézus című olasz-német tévéfilmet tekinthetik meg. A kétrészes, nemzetközi összefogással készült mű 31 éves korától követi a Megváltó életét. A csodálatos vidékeken játszódó mű olyan sztárokkal eleveníti fel a „legszebb történetet”, mint Jeremy Sisto és Jacqueline Bisset (m1, 23.00, a második részt másnap ugyanebben az időpontban láthatják a nézők).

Magyar Kurír