Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Hazai – 2012. december 6., csütörtök | 13:09

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 4. és 5. között megtartotta téli rendes ülését. Az eseményről december 6-án tartottak sajtótájékoztatót az MKPK budapesti székházában Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, az MKPK elnöke és Mohos Gábor, az MKPK titkára vezetésével.

Az aktuális témák között szerepelt a várhatóan jövő szeptemberben bevezetésre kerülő kötelező erkölcs- és hittanoktatás. E tekintetben várjuk a szükséges rendelet megszületését, amely a gyakorlati kérdéseket fogja szabályozni. A püspökök testülete fontosnak tartja, hogy a vallásszabadság elvével összhangban biztosítva legyenek a szükséges személyi, tárgyi és anyagi feltételek a katolikus hittanoktatásra mindenhol, ahol ezt a szülők, illetve a tanulók igénylik.

A testület ülésének napirendjén voltak médiát érintő kérdések is. Így a püspökök foglalkoztak a közszolgálati televíziókban megjelenő egyházi műsorok helyzetével, mert ez a műsorstruktúra átalakulásával várhatóan változni fog.

A Konferencia áttekintette a Magyar Katolikus Rádió aktuális helyzetét és megállapította, hogy bár ebben az évben több pályázat is beadásra került különböző helyi URH frekvenciákra, ezek elbírálása hosszú időt vesz igénybe, így a rádió adásának országos sugárzása felé tett lépések folyamatosan nehézségekbe ütköznek.

Reményteli kezdeményezés a média területén, hogy az elmúlt hetekben megkezdődött a Rome Reports című római egyházi hírműsor adásainak magyar nyelvű sugárzása a jezsuita stúdió gondozásában. A Konferencia döntött arról, hogy támogatja a színvonalas hírműsor szinkronizálásának megvalósulását.

A II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóján, október 11-én megkezdődött a Hit éve, amelynek célja, hogy az Egyház tanítására irányítsa a hívők és minden érdeklődő figyelmét. A tematikus évhez kapcsolódóan 2013 első felében az MKPK teológiai konferenciát szervez, amely a II. Vatikáni Zsinat dokumentumainak fényében kíván rámutatni az Egyház tanításának állandó értékeire, amelyek minden korban aktuálisak.

2013. július 23. és 28. között Rio de Janeiróban rendezik meg a következő Ifjúsági Világtalálkozót, amelyen egy kisebb küldöttség képviseli majd hazánkat. A brazíliai programokkal párhuzamosan Konferenciánk Ifjúsági Bizottsága a helyi egyházmegyével együttműködésben szervezi a HungaRio elnevezésű rendezvényt Pécsett július 24. és 28. között, amelyre több mint kétezer magyar fiatalt várnak, hogy közösségben tudjanak bekapcsolódni a világ másik felén zajló találkozóba. Annak érdekében, hogy a pécsi rendezvényen minden érdeklődő fiatal részt tudjon venni, a püspökök testülete anyagi támogatást is nyújt a program szervezéséhez.

A Konferencia ülésének napirendjén liturgikus kérdések is szerepeltek. A testület döntött arról, hogy a Szentszék javaslatának megfelelően Magyarországon is bevezetésre kerül Jézus Krisztus Örök Főpap ünnepe és megteszi az ehhez szükséges lépéseket a liturgikus szövegek magyar fordítása és jóváhagyása érdekében.

Hazánkban sok helyen hagyomány a terménybetakarítás ünnepe, amelyet augusztus utolsó vasárnapján tartanak. A Konferencia – mérlegelve a különböző lelkipásztori szempontokat – döntést hozott az ünnepnek október első vasárnapjára történő áthelyezéséről.

A felmerülő igényeknek eleget téve, a Konferencia támogatásával ismét kiadásra kerül a négykötetes zsolozsmáskönyv. Ez az Egyház hivatalos imádsága, amelyet a papság és a szerzetesek kötelezően imádkoznak, de a hívek számára is lehetőséget nyújt a világegyház imádságába való bekapcsolódásra.

Székely János püspök tájékoztatta a testületet a cigánypasztorációval kapcsolatos kérdések megjelenéséről a papképzésben. Elmondta, hogy ez a terület már ma is sok helyen része a képzésnek, de vannak további lehetőségek, ahol szélesíteni lehet a papnövendékek képzését, hogy felkészülten tudjanak kapcsolatot kialakítani a roma hívekkel is.

A testület döntött arról, hogy 2013 őszén a Katolikus Kultúra Napjai keretében országos katolikus kórustalálkozót szervez, ahol az egyházmegyék által küldött kórusok mutatják be színes, értékes műsorukat.

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír