Ünnepélyesen átadták a piarista gimnázium megújult épületét

Megszentelt élet – 2011. május 16., hétfő | 9:40

Közel 60 év száműzetés után Budapesti Piarista Gimnázium visszakapta eredeti épületét a Duna partján. A most felújított és modernizált épületbe május 16-án reggel 8 órakor díszmenetben indultak az iskola tanárai és diákjai a Mikszáth Kálmán téri iskola épületétől.


Reggel a diákok ünneplőben vonultak végig a Mikszáth térről ahol Vízhányó Zsolt igazgató levette a régi épületről az iskola címerét. A menetet az iskola zászlaja és a régi épületről levett címer vezette a Március 15-e térre, majd Vízhányó Zsolt SchP igazgató és a tanári kar következett, végül pedig a diákok, osztályonként. A téren, a felújított épület előtt Labancz Zsolt tartományfőnök köszöntötte a diákokat, majd ünnepélyesen átadta a kulcsot Vízhányó Zsolt igazgatónak, a diákoknak bevezetendő mágneskártyát pedig szimbolikusan a diákönkormányzat vezetőjének. Az átadást követően a Pesti Barnabás utcai bejárathoz vonultak, majd Labancz Zsolt ünnepélyesen felakasztotta az iskola címerét a kapura. Az eseményen öregdiákok, szülők és rendtársak is részt vettek. 


A Duna-parti épületben 1717-ben kezdte meg oktató, nevelő tevékenységét a rend. Alig száz évvel később már hatosztályos intézményként, majd 1850-től hétosztályos főgimnáziumként működött. A II. világháborút követően indult meg az általános iskolai oktatás, majd hamarosan szervezetileg is különvált. Az 1948-as államosítás megszüntette az általános iskolát, a gimnázium pedig Budapesti V. kerület Állami Ady Endre Általános Gimnázium néven működött tovább. 1950-ben ismét rendi vezetés alá került az intézmény, ám 1953 őszén az épületet az állam az ELTE használatába adta, így a piarista diákok a Mikszáth Kálmán téri épületben folytatták tanulmányaikat, amely a Sacré Coeur nővéreké volt korábban, és amelyet a rendszerváltás után visszakaptak a nővérek.

A Duna-parti épület másik részében a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola működik. A 2002 óta hatosztályos tanrend szerint oktató piarista gimnáziumba jelenleg 325 diák tanul — írja a piarista rend közleménye.

Magyar Kurír

(fotók: piarista rend)