Ünnepi szentmisét mutatott be XVI. Benedek a Guadalupei Szűzanya emléknapján

Kitekintő – 2011. december 13., kedd | 10:52

December 12-én, hétfőn, a Guadalupei Szűzanya emléknapján délután fél 6-kor XVI. Benedek pápa ünnepélyes szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában a latin-amerikai és karib-tengeri országok függetlenségének 200. évfordulója alkalmából.

Latin-Amerikában él a földkerekség katolikusainak csaknem fele. A térség országai közül elsőnek Haiti nyerte el nemzeti függetlenségét 207 évvel ezelőtt, 1804-ben. Az utolsó, az Egyesült Királysághoz tartozó Belize mindössze 30 éve, 1981-ben vált önállóvá. A földrészen azonban számos ország nagyjából ugyanabban az időszakban, 1808 és 1814 között hirdette ki függetlenségét, így Mexikó, Venezuela, Argentína, Kolumbia, Chile, Peru, Paraguay, Salvador, Uruguay és Bolívia is. 

A Szentatya elfogadta a Latin-Amerikai Pápai Bizottság kérését, és csatlakozott azokhoz a megemlékezésekhez, amelyek a „remény földrészén” zajlanak a bicentenárium alkalmából. Az ünnepi megemlékezés nem pusztán az állami és kulturális intézmények, hanem az egyes helyi egyházak számára is fontos esemény, különös tekintettel a Latin-Amerikai Püspöki Tanácsra (CELAM), amely 1955-ben jött létre Rio de Janeiróban. 

A szentmisén XVI. Benedek pápával koncelebrált Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár; Marc Ouellet bíboros, a Latin-Amerikai Püspöki Bizottság elnöke; Norberto Riviera bíboros, az amerikai hispánok, valamint Raymundo Damasceno brazil bíboros, a földrészen élő luzitánok képviseletében. 

A pápai szentmise kezdeményezője, a Latin-Amerikai Püspöki Bizottság (CAL) közleménye szerint ez a fontos esemény XVI. Benedek pápa „spirituális zarándoklata” a latin-amerikai és karibi országokba. A bizottságot XII. Piusz pápa hozta létre 1958-ban. Elnöke jelenleg Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa; főtitkára pedig az első világi ebben a tisztségben, Gúzman Carriquiry uruguayi professzor, aki negyven éve működik együtt a Szentszékkel. 

Carriquiry a Vatikáni Rádiónak elmondta: a pápai szertartáson felhangzottak Ariel Ramírez argentin zeneszerző Kreol miséjének részletei is. Egyházi zenéről van szó, amely népszerű a latin-amerikai hívek körében. A hangszerek Észak-Argentínából és az Andok vidékéről származnak. Ha a Guadalupei Szűzanya Latin-Amerika hithirdetője, akkor miért ne lehetne ezt még jobban kifejezni a liturgiában a maga teljes szépségében és méltóságával? – így Gúzman Carriquiry. A szertartás elején minden latin-amerikai ország képviseletében két-két fiatal hétfőn délután öt órakor a nemzet zászlójával bevonult a Szent Péter-bazilika központi hajójába, és lerótta tiszteletét a Guadalupei Szűzanya kegyképe előtt, amelyet az oltárnál helyeztek el.

A kegyképről és a NASA általi vizsgálatáról bővebben itt olvashat.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír