Új tulajdonosa van a Zirci Arborétumnak

Hazai – 2014. május 15., csütörtök | 9:02

A Zirci Arborétum a Zirci Ciszterci Apátság tulajdonába került. A megállapodást május 5-én írták alá. A létesítmény a tulajdonosváltástól függetlenül változatlanul látogatható – tájékoztatta az MTI-t a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője ismertette: az Országgyűlés a 2011. évi CLXX. törvény módosításáról szóló 2013. évi CXVII. törvényben úgy rendelkezett, hogy a Zirci Arborétum ingyenesen a Zirci Ciszterci Apátság tulajdonába kerül. Az erről szóló megállapodást május 5-én írta alá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., az apátság és az igazgatóság mint eddigi vagyonkezelő.

A Zirci Arborétum országos jelentőségű védett természeti terület, Magyarország legmagasabban fekvő gyűjteményes kertje, amelyben csaknem hatszáz fa- és cserjefaj tekinthető meg. Az ottani növényfajok fele a Bakonyban általánosan elterjedt, további negyven százaléka a Cuha-völgyéből ismert. Az arborétum egyedi látványosságai közé tartozik egy 200 éves kislevelű hársfasor, egy 170 éves jurányi hárs és egy gumiszerű kérgű amúrmenti parásfa.

Magyar Kurír