Újra együtt az első magyar szent királyi pár Passauban

Hazai – 2012. május 7., hétfő | 13:42

Május 7-én ünnepli az Egyház Boldog Gizellának, Szent István király feleségének emléknapját. A Gizella-tisztelet európai központjában, Passauban idén is ünnepséget tartanak a bajor hercegnőből lett magyar szent tiszteletére. Ez alkalommal Szent István király ereklyéjét, korábbi hírünkkel ellentétben nem az ujj, hanem a koponyacsontnak egy darabját ajándékozza a székesfehérvári püspökség a passaui egyházmegyéhez tartozó niedernburgi kolostornak.

A Szabó János ötvösművész által készített, életfát szimbolizáló, keresztben végződő, kecses arányú, hegyikristállyal díszített ereklyetartóban elhelyezett relikviát Spányi Antal megyéspüspök adja át Wilhelm Schraml megyéspüspöknek a passaui Gizella-napi ünnepségek keretében.

Gizella királyné 980 körül született Regensburgban, bajor hercegi családból. Szent Wolfgang püspök nevelte, majd a gandersheimi kolostorban tanult, és apácának készült. Géza fejedelem 996-ban azonban fia számára feleségül kérte. István királlyal együtt vállalkozott a magyarság megtérítésének szolgálatára. Gyermekei elvesztése és férje halála után a királyi özvegy élete válságosra fordult. Birtokai egy részét elkobozták, őt magát a veszprémi kolostorban tartották fogva. Végül 1045-ben III. Henrik hadseregének segítségével elhagyta az országot. Passauban, a niedernburgi kolostorban előbb egyszerű bencés szerzetesnő, majd élete végéig apátnő lett. 1060 körül bekövetkezett halála után rövidesen szentként kezdték tisztelni.

Székesfehérváron őrzik 1777 óta Szent István fejereklyéjét; fiának, Szent Imre ujjának csontereklyéje pedig 1930-ban került az egykori magyar királyi székhelyre. Szent István hitvese, Boldog Gizella csontereklyéjét 2011-ben, a Családok Éve alkalmából ajándékozta a passaui püspök a székesfehérvári egyházmegyének. A hajdani koronázó városban így ereklyéikben újra egyesült az első magyar szent család, amelyet minden évben november 13-ához, az összes magyar szent és boldog emléknapjához kapcsolódóan ünnepelnek a székesfehérvári egyházmegyében.

A passaui püspök 2011-ben tett székesfehérvári tartózkodása során meglátogatta a fehérvári Boldog Gizella Óvodát. A látogatás emlékére az óvódások ajándékokat készítettek, amelyet a székesfehérvári egyházmegye küldöttségében résztvevő Ugrits Tamás püspöki biztos ad át Wilhelm Schraml megyéspüspöknek az ünnepségek során.

A székesfehérvári egyházmegye ajándékát, Szent István ereklyéjét a niedernburgi kolostorban helyezik el, hogy ezer év után ismét együtt lehessen a királyi pár. 

A passaui egyházmegye boldogként tiszteli Gizellát, Magyarország pedig saját Árpád-házi szentjei közé sorolja, így érthetőek azok a törekvések, amelyek Gizella királyné szenttéavatására irányulnak a német és a magyar egyház részéről.

BPK/Magyar Kurír