Újra megnyitja kapuit a clevelandi magyar Szent Imre-templom

2012. október 19. péntek, 11:05

Újra megnyitja kapuit Ohio államban a clevelandi Szent Imre római katolikus magyar templom, miután a Vatikán helyt adott az arra vonatkozó kérésnek, hogy ne zárják be a 108 éve épült plébániát.

A helyi magyar egyházközösség kérésére visszatér a templomba a pásztori szolgálatot korábban is ellátó pap, Siklódi Sándor – tájékoztatott a cleveland.com hírportál.

Richard Lennon clevelandi püspök még 2010 júniusában arra hivatkozva döntött a bezárásról, hogy 2000 lélek szükséges egy templom eltartásához, és a magyar közösségnek csak 600 hívője van. Lennon püspök nyolc megyére kiterjedő egyházkerületében 50 templom bezárását határozta el racionalizálás jegyében, ezek közül 11 tiltakozott a Vatikánnál a döntés ellen, mindegyikük eredményesen. A szentszéki határozatot a templomok újranyitásáról a clevelandi püspök is jóváhagyta, noha joga lett volna fellebbezni ellene.

„Plébániánk örvendezik a hír hallatán" – mondta Peller Miklós, a magyar templom orgonistája. Hozzátette: Siklódi Sándor a jövő héten tér vissza Clevelandbe. A magyar nyelven miséző papot a templom 2010 júniusi bezárását követően a chicagói Szent István-templomba helyezték át.

A clevelandi Szent Imre-templomban november 4-én tartják majd az első ünnepi misét az újranyitás alkalmából.

MTI/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
a-pasztor-feladata-hogy-gyogyitsa-baranyok-sebeit-tagle-biboros-eloadasa
A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást.

06:34
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

2019. február 22. péntek