Újra virágzik az ezeréves rózsatő Hildesheimben

2009. május 21. csütörtök, 12:09

A hildesheimi dóm melletti legendás rózsatő új virágokat hoz.

A rózsatő története 815-re, a Hildesheimi Püspökség alapítására nyúlik vissza. Nagy Károly római császár egyik fia, Jámbor Lajos és kísérete vadászat közben megpihent. Szentmisén vettek részt, s közben Lajos a nála lévő értékes Mária-ereklyetartót egy vadrózsabokor ágára tette, ám később már nem lehetett levenni az ágról. A császár isteni jelet látott a történtekben, ezért kápolnát építtetett a bokor mellett. Itt épült fel később a hildesheimi dóm is, mellette ma is látható a legenda szerint több mint ezeréves rózsabokor.

Amikor 1945 márciusában a hildesheimi dómot lebombázták, a bokor elégett. Nyolc héttel később azonban a tövig megsemmisült, ám gyökereiben ép növény 25 új hajtást hozott. A rózsafa ágain azóta fémtáblák jelölik az évet, amikor az ág kihajtott. A város lakossága a rózsatövet az újrakezdés reményének tekintette, és azóta a rózsa a város jelképévé vált.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
a-biblia-uzenete-atkelni-sajat-voros-tengeremen
Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

16:00