Újra virágzik az ezeréves rózsatő Hildesheimben

2009. május 21., csütörtök | 12:09

A hildesheimi dóm melletti legendás rózsatő új virágokat hoz.

A rózsatő története 815-re, a Hildesheimi Püspökség alapítására nyúlik vissza. Nagy Károly római császár egyik fia, Jámbor Lajos és kísérete vadászat közben megpihent. Szentmisén vettek részt, s közben Lajos a nála lévő értékes Mária-ereklyetartót egy vadrózsabokor ágára tette, ám később már nem lehetett levenni az ágról. A császár isteni jelet látott a történtekben, ezért kápolnát építtetett a bokor mellett. Itt épült fel később a hildesheimi dóm is, mellette ma is látható a legenda szerint több mint ezeréves rózsabokor.

Amikor 1945 márciusában a hildesheimi dómot lebombázták, a bokor elégett. Nyolc héttel később azonban a tövig megsemmisült, ám gyökereiben ép növény 25 új hajtást hozott. A rózsafa ágain azóta fémtáblák jelölik az évet, amikor az ág kihajtott. A város lakossága a rózsatövet az újrakezdés reményének tekintette, és azóta a rózsa a város jelképévé vált.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48