Útravaló – 2019. május 23.

Nézőpont – 2019. május 23., csütörtök | 7:00

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

A pogányokból és a zsidókból lett keresztények között Antiochiában keletkezett véleménykülönbség Kr. u. 49-ben az első apostoli zsinat összehívásához vezetett. Már itt megmutatkozott Péternek az Egyház egységét őrző tekintélye, amikor a többi apostollal együtt meghozta a megnyugtató döntést. A Jeruzsálemben tartott zsinat eredményeként nem tiltották a zsidó hagyományok őrzését (amely századokon át fennmaradt), de kijelentették, hogy erre nem kényszeríthetők a pogányból lett keresztények. A Jóisten szeretetéből fakadóan Jézus Krisztus meghirdette, és életével igazolta, hogy mi az, ami üdvösségre vezeti az embert. Nem kell újabb eligazítást keresni, Krisztus evangéliuma elvezet az örök életre.

* * *

Dr. Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus májusi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria