Valahol a szívünkben is egy új templom épült – felszentelték az örökösföldi templomot

Hazai – 2014. április 29., kedd | 11:28

Április 26-án a Kocsis Fülöp püspök által bemutatott szent liturgia keretében szentelték fel Nyíregyházán az örökösföldi görögkatolikus egyházközség új, a Szentháromság tiszteletére épült templomát – tájékoztat a Hajdúdorogi Egyházmegye.

A jeles esemény alkalmából háromnapos ünnepségsorozatot szerveztek. Az új templom felszentelséét megelőzően, április 25-én, pénteken este a megyés főpásztor vecsernye keretében helyezte el II. János Pál pápa ereklyéjét a templomban.

Vasárnap a Rómában zajló szentté avatási szertartással egyidejűleg végezték a templomban a felszentelést követő első szent liturgiát Obbágy László esperes vezetésével. A liturgia végén a templomkertben elültették II. János Pál pápa Wadowicéből hozott emlékfáját, az ereklye mellett is lelki kapcsolatot kialakítva így a katolikus egyház új szentjével.

Az örökösföldi lakótelepen a kilencvenes években fogalmazódott meg az igény arra, hogy önálló egyházközség alakuljon, s előbb a helyi orvosi rendelőben, majd az örökösföldi közösségi házban végeztek rendszeresen szertartásokat a belvárosból kijáró atyák. A településrész előbb 2004-ben saját szervezőlelkészt kapott, majd 2008-ban a megalakuló egyházközség élére kinevezték első parókusát.

Az örökösföldi templom alapkövét éppen három éve, 2011. április 30-án, II. János Pál pápa boldoggá avatásakor tették le.

Az épületet Kulcsár Attila tervezte, a bizánci liturgikus előírásoknak megfelelően kialakítva a közel háromszáz fő befogadására alkalmas megszentelt teret. Az építkezés költségei nagyjából 120 millió forintba kerültek, melynek egyik harmada állami, másik harmada egyházmegyei támogatás, harmadik harmada pedig adomány és összefogás eredménye.

Magyar Kurír