Várszegi Asztrik püspöki jubileuma Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2014. február 12., szerda | 18:49

A pannonhalmi bencés közösség február 10-én, Szent Skolasztika ünnepén, az esti konventmisében emlékezett meg Várszegi Asztrik főapát püspökké szentelésének 25. évfordulójáról. Asztrik főapátot Mayer Mihállyal és Takács Nándorral együtt 1989. február 11-én szentelték püspökké az esztergomi bazilikában.

A pannonhalmi konventmisén Asztrik főapáttal együtt ünnepeltek a pannonhalmi és bakonybéli szerzetesek, a pannonhalmi városi plébánia hívei, a főapátság intézményeinek vezetői, valamint a bencés gimnázium tanári karának és diákságának képviselői. Jelen volt az ünnepen Martin Werlen OSB emeritus einsiedelni apát, aki a pannonhalmi egyházmegyéhez hasonlóan működő einsiedelni területi apátság ordináriusa volt.

Hortobágyi Cirill főmonostori perjel köszöntőjében Isten szeretete közvetítésének feladatáról beszélt. „A püspök feladata az egyházban hatékonyan tanúságot tenni az Isten szeretetéről az emberek között. Erről szól a liturgia, ez a tanítás lényege, ezért vannak a szentségek, de talán még az egyházkormányzásnak is ez a lényege. Köszönjük nyitottságodat, hogy olyan püspök vagy, akin lehet látni, aki mellett lehet érezni az evangélium örömét: azt, hogy az Isten szeret. Azt kívánjuk, hogy Te, az apát, a püspök, naponta találkozz Krisztussal, ő örömre gyújthassa a szívedet, és általad még számos éven át kiáradhasson mindannyiunkra Isten szeretete!” – mondta Cirill perjel.

Asztrik főapát Mayer Mihály és Takács Nándor püspökökkel együtt 2014. február 15-én, szombaton 10.30-kor a székesfehérvári székesegyházban tart közös hálaadó szentmisét, amelyen a püspöki kar tagjai is részt vesznek.

Pannonhalmi Főapátság/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria