Vasárnap szentelik fel Románia legnagyobb ortodox székesegyházát

2018. november 23. péntek, 17:28

November 25-én szentelik fel Bukarestben a Nemzet Megváltása-székesegyházat, az ország legnagyobb – még egyébként épülő – templomát. Az ünnepségre hívek tízezreit várják az egész országból – adta hírül november 22-én a Román Ortodox Egyház patriarchátusa.

Ebből az alkalomból Bukarestbe érkezik Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, hogy Daniel pátriárkával, a Román Ortodox Egyház vezetőjével együtt felszentelje az oltárt és az ikonosztázt, a szentélyt a templomhajótól elválasztó, szentképekkel díszített falat. A Görög Ortodox Egyház küldöttsége elhozza Bukarestbe a románság védőszentjeként tisztelt Szent András apostol, illetve Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjét is. Az ereklyéket már szombat délután elhelyezik a székesegyház erre a célra kialakított – a hívők előtt nyitott – előterében.

Szent Katalin vértanúságának emléknapján, vasárnap, az oltárszentelő liturgián csak kétezer meghívott számára lesz ülőhely a templom belsejében, az eseményre várt mintegy 20-30 ezer hívő a templom előtti lebetonozott téren, két óriáskivetítőn követheti majd a szertartást.

A patriarchátus közleményét ismertető Agerpres hírügynökség felidézte, hogy egy reprezentatív székesegyház felépítése több mint egy évszázados óhaja a Román Ortodox Egyháznak, a terve már a románság függetlenségének kivívása, a 1877–78-as háború után felvetődött, de csak 2000 környékén sikerült előrelépni az ügyben. A megfelelő helyszín körüli többéves vita után a templom alapkövét 2007-ben helyezték el a román parlament épülete mögötti telken, amelyet egy 2005-ös kormányrendelettel bocsátottak az egyház rendelkezésére, az építkezés pedig 2010-ben kezdődött.

A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből egyelőre maga a székesegyház készült el 95 százalékban. Az épület még nincs bevakolva, a belső terek azonban várhatóan elkészülnek, legalább is olyan mértékben, hogy meg lehessen tartani az oltárszentelést. Az átadást egyben Nagy-Románia létrejöttének centenáriumára, az Erdély, a Bánság, a Partium, Máramaros és a Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés századik évfordulója időzítették.

A Román Ortodox Egyház tájékoztatása szerint az eddig elvégzett munkálatok 110 millió euróba (35 milliárd forint) kerültek, ennek 25 százaléka származott adományokból, a többit a központi és helyi közigazgatás szervei utalták át az egyháznak. A székesegyház és a köréje tervezett épületegyüttes befejezésének további költségéről a patriarchátus nem közölt részleteket, arra hivatkozva, hogy még nem készült el minden terv.

Forrás: MTI

Fotó: Catedrala Mantuirii Neamului Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Címkék: ortodox
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek