Vasárnap szentelik fel Románia legnagyobb ortodox székesegyházát

2018. november 23., péntek | 17:28

November 25-én szentelik fel Bukarestben a Nemzet Megváltása-székesegyházat, az ország legnagyobb – még egyébként épülő – templomát. Az ünnepségre hívek tízezreit várják az egész országból – adta hírül november 22-én a Román Ortodox Egyház patriarchátusa.

Ebből az alkalomból Bukarestbe érkezik Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, hogy Daniel pátriárkával, a Román Ortodox Egyház vezetőjével együtt felszentelje az oltárt és az ikonosztázt, a szentélyt a templomhajótól elválasztó, szentképekkel díszített falat. A Görög Ortodox Egyház küldöttsége elhozza Bukarestbe a románság védőszentjeként tisztelt Szent András apostol, illetve Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjét is. Az ereklyéket már szombat délután elhelyezik a székesegyház erre a célra kialakított – a hívők előtt nyitott – előterében.

Szent Katalin vértanúságának emléknapján, vasárnap, az oltárszentelő liturgián csak kétezer meghívott számára lesz ülőhely a templom belsejében, az eseményre várt mintegy 20-30 ezer hívő a templom előtti lebetonozott téren, két óriáskivetítőn követheti majd a szertartást.

A patriarchátus közleményét ismertető Agerpres hírügynökség felidézte, hogy egy reprezentatív székesegyház felépítése több mint egy évszázados óhaja a Román Ortodox Egyháznak, a terve már a románság függetlenségének kivívása, a 1877–78-as háború után felvetődött, de csak 2000 környékén sikerült előrelépni az ügyben. A megfelelő helyszín körüli többéves vita után a templom alapkövét 2007-ben helyezték el a román parlament épülete mögötti telken, amelyet egy 2005-ös kormányrendelettel bocsátottak az egyház rendelkezésére, az építkezés pedig 2010-ben kezdődött.

A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből egyelőre maga a székesegyház készült el 95 százalékban. Az épület még nincs bevakolva, a belső terek azonban várhatóan elkészülnek, legalább is olyan mértékben, hogy meg lehessen tartani az oltárszentelést. Az átadást egyben Nagy-Románia létrejöttének centenáriumára, az Erdély, a Bánság, a Partium, Máramaros és a Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés századik évfordulója időzítették.

A Román Ortodox Egyház tájékoztatása szerint az eddig elvégzett munkálatok 110 millió euróba (35 milliárd forint) kerültek, ennek 25 százaléka származott adományokból, a többit a központi és helyi közigazgatás szervei utalták át az egyháznak. A székesegyház és a köréje tervezett épületegyüttes befejezésének további költségéről a patriarchátus nem közölt részleteket, arra hivatkozva, hogy még nem készült el minden terv.

Forrás: MTI

Fotó: Catedrala Mantuirii Neamului Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Címkék: ortodox
Vezető híreink – olvasta már?
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

19:02
keresztesne-varhelyi-interju-munkacsy
„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” – Beszélgetés Munkácsy trilógiájáról

Keresztesné Várhelyi Ilona irodalomtörténésszel próbáltuk megfejteni a képek üzenetét.

15:00
Útravaló – 2019. április 19., nagypéntek

Útravaló – 2019. április 19., nagypéntek

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle