Véget ért Ukrajnában az eucharisztikus kongresszus

Kitekintő – 2012. június 6., szerda | 12:21

Május 26. és június 3. között rendezte meg első alkalommal az ukrajnai Katolikus Egyház az Országos Eucharisztikus Kongresszust, „Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké” mottóval.

Az esemény megnyitójára Kijevben került sor, az ország püspökei jelenlétében. A zárószertartást Lvivben tartották meg több ezer zarándok részvételével. A munkácsi egyházmegye közleménye szerint a hívek több hónapon át készültek a kongresszusra. Az egyházközségek eucharisztikus napokat tartottak, a lelkipásztorok a vasárnapi szentbeszédet havonta két alkalommal az Eucharisztia és a többi szentség kapcsolatának szentelték.

Az ukrajnai egyházi esemény zárószentmiséjére XVI. Benedek pápa Angelo Comastri bíborost, vatikánvárosi helynökét nevezte ki személyes küldöttjének. Üzenetében a Szentatya hangsúlyozta: „az Oltáriszentség Jézus Krisztus ajándéka, amellyel kinyilatkoztatta Isten minden ember iránti végtelen szeretetét”. A pápa arra buzdítja az ukrajnai híveket, hogy Sacramentum Caritatis kezdetű, szinódus utáni apostoli buzdítását követve éljenek buzgó egyházi életet az Oltáriszentséghez járulva, amely Krisztus életének követésére és a vele való hasonlatosságra vezet.

Az Országos Eucharisztikus Kongresszus keretében a munkácsi egyházmegye június 2-án tartotta helyi ünnepségét Munkácson, Majnek Antal munkácsi püspök és az egyházmegye papjai, valamint Milan Šášik munkácsi görögkatolikus megyéspüspök, Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Leon Mały lvivi segédpüspök és több mint ezerr hívő részvételével.

A június 3-i záró szentmisét Angelo Comastri bíboros, a Szentatya személyes küldötte mutatta be.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír