Veritatem facere in caritate – Kelemen Didák csodás élete és működése

2008. április 17. csütörtök, 10:57

A fenti címmel kétnapos tudományos konferencia kezdődik április 17-én, csütörtökön a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, az MTA Miskolci Területi Bizottsága Nyelv- és Irodalomtudományi szakbizottsága és a Minorita Rendtartomány rendezésében.

Kelemen Didák  minorita szerzetes, hittérítő és író  a Háromszék megyei Baksafalván, (ma Kézdialmás) született1683-ban. 1717-ben a magyar minoritarend főnöke és generális komisszáriusa, majd 1720-ban a maga alapította nyírbátori kolostor főnöke lett. Számos iskolát és templomot épített, a szegények pártfogója volt. 1744. április 28-án halt meg Miskolcon.

A konferencián többek között kortörténeti, teológiai, nyelvészeti előadások hangzanak el, amelyek Kelemen Didák életét és működését járják körül. A tanácskozás helyszíne az MTA Miskolci Területi Bizottságának díszterme (Miskolc, Erzsébet tér 3.)

Az esemény védnökei Ternyák Csaba egri érsek, Német László SVD, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Surján László a KDNP alelnöke, az Európai Parlament képviselője, Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A konferencia témáiról itt olvashatnak bővebben.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
a-pasztor-feladata-hogy-gyogyitsa-baranyok-sebeit-tagle-biboros-eloadasa
A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást.

06:34
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

2019. február 22. péntek