Virgo digna coelo – Sziénai Szent Katalin-konferencia Olaszországban

Kitekintő – 2011. október 24., hétfő | 13:18

Az 1347 és 1380 között élt misztikus szent szellemi műve áll az október 27-én Rómában és Sziénában tartandó kongresszus középpontjában. A nemzetközi találkozón különböző megközelítésekben vizsgálják Szent Katalin domonkos egyháztanító életművét.

A konferenciát azon alkalomból szervezik, hogy ötszázötven évvel ezelőtt, 1461. június 29-én avatta szentté Sziénai Katalint II. Piusz pápa.

A Virgo digna coelo címmel meghirdetett találkozón a misztikus szent életéről és szellemi művéről hangzanak el előadások és beszélgetések. A résztvevő szakemberek a Szent Katalint érintő különböző megközelítési módokat kívánják elemezni – nyilatkozta a premontrei Bernard Ardura, a Törrténettudományok Pápai Bizottságának elnök. A vatikáni bizottság a konferencia társszervezője.

A nemzetközi kongresszus október 27-én kezdődik Rómában, majd október 29-án, szombaton Sziénában folytatódik. A második ülésszak témája: a misztikus szent művészi ábrázolásai a középkortól napjainkig. A háromnapos rendezvény – Ardura szavai szerint – az utóbbi harminc év legjelentősebb Sziénai Szent Katalin-konferenciája.

Katalin a dominikánusok harmadrendjének volt a tagja; jelentős szellemi művek szerzője, pápák befolyásos tanácsadója volt. VI. Pál pápa 1970-ben  a misztikus sziénai szentet Avilai Szent Terézzel együtt egyháztanítóvá emelte. Sziénai Szent Katalin Olaszország védőszentje; 1999 óta Európa társvédőszentje.

Magyar Kurír

(gj)