Wick Béla-emlékdélután Kassán

2008. április 23. szerda, 10:47

A Kassai Polgári Klub szervezésében április 22-én mutatták be „Wick Béla az ember, pap és történész” című kiadványt a Löffler Béla Múzeum dísztermében

Az ünnepségen jelen volt Pásztor Zoltán püspöki helynök, Peter Zupko professzor, a Kassai Érseki Levéltár igazgatója, és Kristina Markušová, a Kerületi Műemlékvédő Hivatal igazgatónője, akik felszólalásukban méltatták a sokrétű alkotót. Az emlékdélutánon megjelent Szerencsés János kassai főkonzul is.

A találkozó lehetőséget kínált a megjelenteknek anyagilag is támogatni a történészpap közadakozásból készítendő emléktábláját, amelyet  a közeljövőben helyeznek el a Magyar Lelkipásztori Központ várkapu utcai házában.

Wick Béla (1873–1955)  alkotói munkássága a múlt század első felére tehető. A néhai pápai prelátus, székesegyházi kanonok hitébresztő és hitbuzgalmi írásai mellett több történelmi kiadványt is publikált. Legismertebb művei: Kassa város katolikus műemlékei (1923), A kassai Immaculata szobor története (1928), A háromszáz éves Szent Orbán-torony (1928), Kassa régi temetői, templomi kriptái és síremlékei (1928), A kétszáz éves kassai ispotály-templom (1930), A jezsuita rend története Kassán (1931), Adatok a kassai domonkosok történetéhez (1932), Kassa régi síremlékei: XIV–XVIII. század (1933), Nagyúri látogatások Kassán (1934), Az 1709–10-es pestisvész Kassán (1934), A kassai Rozália-kápolna története (1935), A kassai Szent Erzsébet-dóm (1936), Kassa története és műemlékei (1941), Kassa története (1941).

Gábor Bertalan/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek