Williamson bocsánatot kért kijelentéseiért

Kitekintő – 2009. február 27., péntek | 13:17

Richard Williamson püspök, a Szent X. Piusz Papi Testvérület tagja február 26-án nyilvánosan bocsánatot kért korábbi kijelentéseiért, amelyekben kétségbe vonta a gázkamrák létezését és jóval kevesebbnek állította be a holokauszt áldozatainak számát.

Miután a püspököt kiutasították Argentínából, a napokban Londonba érkezett, ahol az alábbi közleményt adta ki:

„A Szentatya és elöljáróm, Bernard Fellay püspök azt kérte tőlem, vizsgáljam felül megjegyzéseimet, amelyeket a svéd televízióban tettem négy hónappal ezelőtt, mivel azok következményei igen súlyosak voltak.

Látva e következményeket igaz szívvel mondhatom, hogy megbántam megjegyzéseimet, és ha tudtam volna előre, hogy mennyi kárt és fájdalmat okozok ezzel, különösen az Egyháznak, de azoknak is, akik a Harmadik Birodalom igazságtalanságait túlélték és az áldozatok hozzátartozóinak, nem mondtam volna őket.

A svéd televízióban egy nem történész véleményét adtam elő, amely 20 évvel ezelőtti bizonyítékokra támaszkodik, és azóta nemigen hangzott el nyilvánosan.

Azonban az elmúlt hetek számos történése és a Szent X. Piusz Papi Testvérület szenior tagjainak tanácsa ráébresztett, hogy az okozott fájdalomért én vagyok a felelős. Isten előtt bocsánatot kérek minden lélektől, akiket kijelentéseimmel megbotránkoztattam.

Ahogy a Szentatya mondta, ha egy embert igazságtalanul megsértünk, az egész emberiséget megsértjük.

+ Richard Williamson
London, 2009. február 26."

Magyar Kurír