XVI. Benedek: bátran hirdessük mindenkinek Krisztust

Kitekintő – 2013. február 11., hétfő | 14:43

Az evangélium apostolai soha ne veszítsék el bátorságukat, miközben hirdetik Krisztust minden embernek, a föld végső határáig – mondta XVI. Benedek, magyarázva február 10-én a vasárnapi evangéliumi szakaszt.

Ebben Jézus arra szólítja fel Pétert, hogy küzdje le bizalmatlanságát, amiért egész éjszaka nem fogott társaival egyetlen halat sem. Péter bízik az Úrban, és megtapasztalja a csodálatos halfogást, mielőtt még emberhalásszá lenne. Ez az evangéliumi szakasz megérteti velünk Isten hívó szavának pedagógiáját, amely nem annyira a kiválasztottak tulajdonságaira, hanem hitükre vonatkozik. Azt is megmagyarázza, hogy a papságra és a megszentelt életre szóló meghívás Isten műve.

Az ember nem szerzője saját hivatásának, hanem válasz az isteni javaslatra. Emberi gyengeségünk ne adjon félelemre okot, ha Isten hív bennünket. Bízzunk erejében, amely éppen gyengeségünkben működik; egyre inkább hagyatkozzunk irgalmassága erejére, amely átalakít és megújít – fejtette ki a vasárnap déli Úrangyala elimádkozása előtt mondott beszédében a Szentatya.

Ez az irgalmasság magába foglalja az Egyház egész küldetését: földi léte során arra kapott meghívást, hogy fogadjon be mindenkit, jókat és rosszakat egyaránt. A feltámadás után azonban csak a jók tartoznak majd hozzá. Isten Szava bennünk és keresztény közösségünkben is élessze újjá a bátorságot, a bizalmat és a buzgóságot, hogy hirdessük az evangéliumot, és tegyünk róla tanúságot. A kudarcok és a nehézségek láttán ne veszítsük el bátorságunkat: a mi feladatunk, hogy kivessük a hit hálóját, az Úr fejezi be majd a művet.

Az Úrangyala elimádkozása után Benedek pápa a Távol-Kelet népeit köszöntötte, akik a holdújévet ünneplik. A béke, az összhang és a hálaadás az égnek olyan egyetemes értékek, amelyeket a holdújév örömteli alkalmából ünnepelnek. Ezekre az értékekre vágyik mindenki, hogy építhesse családját, a társadalmat és a nemzetet.

A Szentatya azon kívánságának adott hangot, hogy a Távol-Kelet népei számára is teljesedjenek be elvárásaik egy boldog és bőséges életre. Külön üdvözölte az érintett országok katolikusait, hogy a hit évében vezesse őket Krisztus bölcsessége.

XVI. Benedek végül emlékeztetett rá, hogy február 11-e a Lourdes-i Szűzanya emléknapja, egyben a Betegek Világnapja. A pápa arra buzdította a híveket: gondoskodjanak a szenvedőkről, látogassák meg a betegeket Jézus kérése szerint, hogy szeretetünk és segítségünk révén ismét megtalálják a reményt és az Istenbe vetett bizalmat, aki szereti őket. Idén a Betegek Világnapját a bajorországi Altötting Mária kegyhelyén tartják meg ünnepélyes keretek között. A Szentatya imáiról és szeretetéről biztosított minden beteget. Lélekben csatlakozik mindenkihez, akik a számára olyan kedves kegyhelyen összegyűlnek.

A német zarándokokhoz intézett köszöntésében Benedek pápa emlékeztetett rá, hogy Lourdes-ban a Szűzanya megjelent Bernadette Soubirous-nak, egy szegény kislánynak és megjelölte neki a forrást, amelynek vize sok beteget meggyógyított. Mária minden időkben közel áll a szegényekhez, betegekhez, szükséget szenvedőkhöz és elkíséri őket Krisztushoz, az élet forrásához.

Végül XVI. Benedek pápa elismeréssel szólt a gyógyszer-bank kezdeményezésről, amelynek eredményeként orvosságokat gyűjtöttek Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában a rászorulók részére.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír