XVI. Benedek elküldte első üzenetét a Twitteren

Kitekintő – 2012. december 13., csütörtök | 9:00

„Kedves barátaim, örömmel csatlakozom hozzátok a Twitteren keresztül. Köszönöm a nagylelkű érdeklődéseteket. Szívből adom rátok áldásomat.”

140 karakter, amely a történelem része marad – első üzenetével december 12-én megkezdte jelenlétét a Twitteren a pápa. Üzenetét nyolc nyelven tették közzé. Elküldésekor az öt kontinens egy-egy fiatal képviselője állt XVI. Benedek körül, ezzel is jelképezve a kezdeményezés egyetemességét.

Az üzenet mellett a pápa válaszolt egy hozzá intézett kérdésre a Twitteren (@Pontifex). „Hogyan tudjuk minél jobban megélni a hit évét mindennapjainkban?” – hangzott a kérdés, amelyre a válasz: „A Jézussal folytatott párbeszéd által az imában; Jézus meghallgatásával, aki az evangéliumban szól hozzád; illetve a Jézussal való találkozás által, aki jelen van abban, akinek szüksége van rá.”

XVI. Benedeket immár több mint egy millióan követik a Twitteren. Az első pápai üzenetet perceken belül továbbították a követők, így rövid idő alatt megsokszorozták azok számát, akikhez eljutott az üzenet. A legnagyobb nemzetközi médiaszolgáltatók legfrissebb hírként azonnal tájékoztattak az eseményről.

Délután 3 óra körül a pápa válaszolt egy újabb kérdésre: „Hogy éljük meg a Jézus Krisztusba vetett hitünket egy remény nélküli világban?”. A pápa így válaszolt: „Azzal a bizonyossággal, hogy aki hisz, soha sincs egyedül. Isten az a biztos szikla, akire építhetjük életünket és szeretete mindig hűséges.”

A szerdai nap folyamán még egy újabb kérdésre válaszol a pápa, amelyet az #askpontifex címre küldöttek közül választ ki. Az összesen három kérdést különböző kontinensekről választották ki.

A pápa december 3-án jelent meg a Twitteren. Fiókját azon a sajtótájékoztatón aktiválták, amely során a Vatikánban bemutatták a világ újságíróinak a kezdeményezést. Az eseményen Claudio Maria Celli érsek, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának elnöke kiemelte: „A Twitteren való megjelenése által is megmutatkozik XVI. Benedek vágya, hogy párbeszédre lépjen a ma emberével és ott találkozzon velük, ahol egymással kapcsolatba tudnak lépni.”

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír