XVI. Benedek fogadta az indiai szír-malabár egyház nagyérsekét

2011. október 18., kedd | 9:15

George Alencherry júniusban kinevezett új főpásztor és az egyház állandó szinódusának tagjai a napokban Rómában tartózkodnak, hogy kifejezzék szeretetközösségüket Péter utódával. Október 17-én délelőtt XVI. Benedek kihallgatáson fogadta őket az Apostoli Palota Kelemen-termében és beszédet intézett hozzájuk.

Kiemelte, hogy a szír-malabár egyház az indiai Kerala államban továbbra is élvezi a helyi lakosság elismerését munkájáért, amelyet a nevelés területén, szociális és jótékonysági intézményein keresztül végez, és amellyel az egész közösséget szolgálja. A pápa biztosította a szír-malabár küldöttséget: tudja, hogy a keresztények élete nem egyszerű az egyes vallási csoportok által gyakorolt gyanakvás, sőt erőszak miatt. Ennek ellenére arra buzdította őket, hogy továbbra is működjenek együtt más vallások minden jóakaratú képviselőjével a régióban, hogy fenntartsák a békét és a harmóniát az egyház és minden állampolgár érdekében.

A helyi egyházban a papi és a szerzetesi hivatások terén biztató jelek mutatkoznak, amelyek segítenek a lelkipásztori ellátás fenntartásában – állapította meg XVI. Benedek. Figyelembe kell azonban venni a papi és szerzetesi képzésben, a keresztény családi életben és a hívek lelkipásztori ellátásában jelentkező kihívásokat. A pápa azt kérte a szír-malabár egyház képviselőitől, hogy tegyenek erőfeszítéseket a családi struktúrák megerősítésére, őrizzék meg a katolikus nevelés és hitoktatás színvonalát, és folytassák az ifjúság felé irányuló pasztorációs tevékenységet és eredményes munkájukat a hivatásgondozás terén.

A Szentatya utalt arra, hogy a szír-malabár egyház hazájukban és külföldön egyaránt virágzik. Hiteles liturgiai hagyományukat megőrizve a hívek Isten szavából és a szentségekből táplálkoznak, atyáik örökségéhez hűen. A szír-malabár katolikusok javára indított lelkipásztori kezdeményezések kiterjedtek az egész világra. A pápa felidézte a főpásztorok áprilisi ad limina látogatásakor mondottakat, és arra ösztönözte őket, hogy folytassák tovább ezt a fontos tevékenységet, és igyekezzenek bevonni a lelkipásztori ellátásba a határaikon túl élő szír-malabár híveket is.

A szír-malabár katolikus egyház tagjai az India délnyugati partszegélyén lakó malabár keresztények, akiknek őseit a hagyomány szerint Tamás apostol keresztelte meg. A második legnagyobb lélekszámú keleti katolikus közösség híveinek száma meghaladja a 3,6 milliót, amelyből mintegy félmillióan élnek szétszóródva Kerala szövetségi állam határain kívül.

Vatikáni Rádó/Magyar Kurír

(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle