XVI. Benedek: Keresztények és muzulmánok közösen léphetnek fel az alapvető erkölcsi értékek védelmében

Kitekintő – 2011. szeptember 23., péntek | 11:38

Németországi apostoli útjának második napján, szeptember 23-án a berlini nunciatúra kápolnájában szentmisét mutatott be XVI. Benedek. Ezt követően a muzulmán közösség képviselőivel találkozott és beszédet intézett hozzájuk. A találkozó alkalmával felszólalt Robert Zollitsch érsek, a Német Püspöki Konferencia elnöke és Mouhanad Khorchide münsteri professzor is.

Beszédében a  Szentatya hangoztatta:  jó esélyt lát a Németországban élő  keresztények és a muzulmánok „gyümölcsöző együttműködésére”.

Anélkül, hogy a Németországban időnként fel-fel lobbanó vitákra: a mecsetek építésére, vagy az iskolai keresztállításokra konkrétan utalt volna, Benedek pápa leszögezte: a  vallás nem száműzhető a magán-szférába, mert a vallásgyakorlatnak  igen sok közéletet érintő vonatkozása van.

Egy plurális társadalom sem létezhet anélkül, hogy bizonyos erkölcsi értékekben ne értene egyet. A pápa elismerően szólt arról, hogy Németországban a katolikus egyház és a muzulmán közösség között megértés és a bizalom alakult ki. Keresztények és muzulmánok saját hitük tanításaira építve közösen tehetnek tanúságot az élet számos területén; ilyen például a házasság és a család megbecsülése, az élet védelme és tisztelete, a társadalmi igazságosság  és a béke követelése. Mindkét félnek arra kell törekednie, hogy jobban megismerje és megértse a másikat.

Rober Zollitsch érsek, a Német Püspöki Konferecia elnöke beszédében kiemelte:  a katolikus  egyház támogatja a különböző vallásokhoz tartozó emberek békés együttélését. Szorgalmazza a vallások közti párbeszédet, és elkötelezett abban, hogy a muzulmánokkal együtt lépjen fel az igazságosságért és a békéért.

Az iszlám közösség nevében Mouhanad Khorchide  münsteri professzor, aki valláspedagógiát oktat leendő iszlám hitoktatók számára,  felszólalásában hangsúlyozta: a Szentatyával való találkozás már önmagában jelzi, hogy  a keresztények és muzulmánok között lehetséges a békés együttélés. Keresztényeknek és muszlimoknak hasonló képük van Istenről. A kereszténység Isten egyik legfontosabb tulajdonságának a szeretetet tartja, a muzulmán világ pedig az irgalmasság szóval jellemzi. Mindkét fogalom azt jelzi, hogy a két egyház számára Isten konkrétan  megtapasztalható.

Németroszágban becslések szerint valamivel több mint 4 millió muzulmán él; 50% százalékuk már német állampolgár.

Magyar Kurír