XVI. Benedek tavasszal Mexikóba és Kubába látogat

Kitekintő – 2011. december 14., szerda | 9:11

A Guadalupei Boldogságos Szűz Mária emléknapján a pápa ünnepi szentmisét mutatott be Latin-Amerikáért a Szent Péter-bazilikában. A latin-amerikai államok függetlenségének második centenáriumi szertartásán jelentette be, hogy 2012 márciusában lelkipásztori látogatást tesz Mexikóban és Kubában.

Homíliájában a Szentatya arra buzdított, hogy Latin-Amerika sokszorozza meg erőfeszítéseit a nyomor, az igazságtalanság, az erőszak és a bűnözés megszüntetésére.

A Szentatya által bemutatott szentmisével a latin-amerikai egyház a földrész több országa függetlenségének 200. évfordulóját ünnepelte. A szertartást élő adásban közvetítették a dél-amerikai országokban, a Vatikáni Rádió hat nyelven kísérte kommentárral. A szentmise előtt fiatalok vonultak az ünnepi oltárhoz a különböző országok zászlóival.

A Santo Domingo-i érsek, Nicolas de Jesús López Rodríguez a Guadalupei Szűzhöz fohászkodott. Mint ismerets, tisztelete 1531-re nyúlik vissza, amikor Mexikóváros dombvidékén, a Tepeyac lejtőjén a Szűzanya megjelent egy Juan Diego nevű azték indiánnak, akit ma már a szentek sorában tisztelhetünk. Máriának az indián férfi köpenyén feltűnt képmása egy barna arcú, sötét hajú bennszülött asszony arcára emlékeztet.

A pápai szentmisét a Misa criolla (Kreol mise) dallamai kísérték, melyet Ariel Ramirez argentin zeneszerző komponált. A szentmisén megjelentek Latin-amerika közéleti, diplomáciai, kulturális képviselői és számos, Rómában élő dél-amerikai. A római helynökség nyílt levélben kérte e személyek munkáltatóit, hogy tegyék lehetővé részvételüket a szentmisén. Az imádságok és az énekek a földrész két fő nyelvén, spanyolul és portugálul hangzottak el. A Szentatya is e két nyelven és olaszul mondta homíliáját. A pápával együtt misézett államtitkára, Tarcisio Bertone bíboros; Norberto Rivera Carrera bíboros, Mexikóváros érseke; Marc Ouellet bíboros, a Latin-Amerikai Pápai Bizottság elnöke; Damasceno Assis bíboros, a brazíliai Aparecida érseke, több más latin-amerikai egyházmegye bíborosa, érseke, püspöke.

A pápa homíliájában köszöntötte a bíborosokat, püspököket, papokat, szerzeteseket és a laikus híveket, akik azért gyűltek össze a Szent Péter-bazilikában, hogy köszöntsék a latin-amerikai evangelizálás édesanyját és csillagát, a Guadalupei Szűz Máriát. Megemlékezett mindazokról, akik lélekben csatlakoztak az Istenhez emelt imádsághoz; a latin-amerikai országokról, amelyek ebben az időszakban ünneplik függetlenségük bicentenáriumát. A történelmi, politikai, társadalmi különbözőségeken túl most sokan hálát adnak Istennek a keresztény hit ajándékáért, amely Jézus Krisztus halálának és feltámadásának megváltó misztériumát hirdeti, hogy a föld minden népének Benne legyen élete. Péter utóda is csatlakozni akart ehhez az évfordulóhoz, hogy kifejezze az egyház örömét Isten nagy ajándékaiért, melyeket végtelen jóságában kiárasztott e szeretett nemzetekre.

A Mexikóváros északi domblejtőjén, Tepeyacban megjelent barna bőrű Mária, akinek arcvonásai ráíródtak az indián Szent Juan Diego köpenyére, azt mondja magáról, hogy ő az igaz Isten anyja, ő vezet mindig bennünket isteni Fiához, aki minden ember méltóságának alapja, akinek szeretete legyőzi a gonoszságot és a halált, és aki az öröm, a vigasz és a reménység forrása. A Boldogságos Szűz azzal, hogy igent mondott Isten hívására kinyilvánította az embereknek Isten szeretetét. Mária a maga egyszerűségében és anyai szíve által továbbra is mutatja számunkra az egyetlen világosságot és igazságot, Jézus Krisztust, aki minden emberi élet értelmének végső válasza. Mária anyai szeretetével gondját viseli Fia testvéreinek, akik ma még az élet zarándokútját járják veszélyek és aggodalmak közepette, mígnem rátalálnak az örök hazára – hangzott el Benedek pápa homíliájában.

A mai történelmi helyzetben Latin-Amerika folytatja integrációs törekvéseit, és főszerepet játszik a nemzetek körében. A Szentatya szerint ebben a helyzetben szükséges, hogy a földrész népei megőrizzék hitéletük kincseit, történelmi-kulturális örökségük lendületét, azáltal, hogy védelmezik az emberi életet és a családot, elősegítik a béke ügyét, figyelmet szentelnek a nevelésnek és oktatásnak, hogy ezáltal a személyek képesek legyenek sorsuk felelős irányítására. XVI. Benedek hangsúlyozta továbbá a kiengesztelődés, a testvériség, a szolidaritás, a környezetvédelem fontosságát, a nyomor, az írástudatlanság, a korrupció, az igazságtalanság, az erőszak, a bűnözés és a drogkereskedelem leküzdésének szükségességét.

A Szentatya elődje, Boldog II. János Pál nyomán arra hívta az egybegyűlteket, hogy apostoli buzgósággal folytassák küldetésüket, hogy a latin-amerikai emberek szívében egyre mélyebben gyökeret eresszen a Jézus Krisztusba vetett hit, és Isten világossága ragyogjon minden ember arcán, hogy mindenütt a szeretet győzedelmeskedjen. A pápa végül bejelentette latin-amerikai utazásának szándékát: húsvét előtt, feltehetően 2012 márciusában, tesz látogatást Mexikóban és Kubában, hogy – amint fogalmazott XVI. Benedek – „hirdessem Krisztus szavát, hogy megerősödjön az a meggyőződés, hogy alkalmas az idő az igaz hittel, élő reménnyel és buzgó szeretettel végzett evangelizálásra.” A pápa a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária anyai oltalmába ajánlotta tervezett útját és a latin-amerikai nemzetek jövőjét.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír