XVI. Benedek: a zsinat nem szakított a hagyománnyal

2012. október 13. szombat 10:55

Még hatvankilencen élnek világszerte azok közül a főpásztorok közül, akik részt vettek a II. Vatikáni Zsinaton. XVI. Benedek pápa október 12-én délelőtt egy kis csoportjukat fogadta a püspöki konferenciák vezetőivel, valamint I. Bartolomeosz ökumenikus pátriárkával és Rowan Williams anglikán prímással együtt. Hozzájuk intézett beszédében a keresztény üzenet örökös időszerűségére mutatott rá.

Nem az időtlen evangélium szavainak kell az éppen divatos szellemi áramlatokhoz alkalmazkodniuk, hanem éppen ellenkezőleg: az ember életét kell visszavezetni minden korban Isten örökkévalóságához, amelyet Jézus Szavai fejeznek ki – hangsúlyozta a Szentatya.

Hallgatósága között egy tucat főpásztor volt jelen, akik a pápával együtt osztoztak a zsinat „kegyelmi időszakában”. XVI. Benedek gyakran utalt a vitatott zsinati kifejezésre, az „aggiornamento”-ra (korszerűsödésre), amely szüntelenül elhangzott a zsinati megbeszéléseken. Egyesek szerint ez nem volt szerencsés kifejezés, míg másoknak elnyerte tetszését.

Meggyőződésem, hogy Boldog XXIII. János intuíciója, amelyet ezzel a szóval kívánt összefoglalni, a múltban is és ma is megfelel a valóságnak. A kereszténységre nem lehet úgy tekinteni, mint a múlt tartozékára, nem lehet úgy megélni, hogy szüntelenül hátrafelé tekintünk. Jézus Krisztus ugyanis ugyanaz tegnap, ma és mindörökké. Az örökkévaló Isten, aki belépett az időbe, jelen van minden korban és mindig újjá teszi a kereszténységet – szögezte le a pápa. 

Hozzátette: soha nem tekinthetünk úgy a kereszténységre, mint az evangéliumi mustármagból teljesen kifejlődött fára, amely már meghozta gyümölcseit és egy szép napon, megöregedve elérkezik életadó energiája alkonyához. A kereszténység olyan fa, amely örökös hajnalban él, mindig fiatal.

Mint mondta: ebből a látószögből az „aggiornamento” nem jelent szakítást a hagyománnyal, hanem a folytonos életerőt fejezi ki. Nem a hitet kell lealacsonyítanunk az egyes korok divatjaihoz, a közvélemény tetszésének mértékét használva, hanem éppen az ellenkezőjéről van szó. A zsinati atyákhoz hasonlóan a mai kort kell a keresztény esemény mércéjével mérni, napjainkat kell Isten idejéhez igazítani.

A szentek azok, akik minden időben képesek arra, hogy Istent elvigyék koruk történelmébe és a történelmet az örökkévalóság felé irányítsák. A most megkezdődött hit éve azt sugallja, hogy akkor ünnepeljük meg a legmegfelelőbb módon a zsinatot, ha üzenetére összpontosítjuk gondolatainkat. Üzenete ugyanis nem más, mint a Krisztusba, a világ egyedüli Üdvözítőjébe vetett hit üzenete. Ma is az a fontos, hogy elvigyük Isten szeretetének fénysugarát az emberek szívébe és életébe, és minden idők embereit elvezessük Istenhez – fejtette ki XVI. Benedek.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

2017. november 21. kedd
mit-adtak-piaristak-pestnek-varoshazan-unnepeltek-300-eves-pesti-jelenletuket-pia
Mit adtak a piaristák Pestnek? – 300 éves fővárosi jelenlétét ünnepelte a rend

1717-ben érkeztek az első piaristák Pestre, hogy a főként német ajkúak lakta városban meghonosítsák a magyar nyelvű oktatást, létrehozva az első középiskolát. A rend meghatározó szerepet töltött be a város életében. Az elmúlt 300 évre emlékezve ünnepeltek november 20-án az Újvárosházán.

2017. november 21. kedd